Lefke Gazi Lisesi Okul-Aile Birliği Başkanı Ediz Tunçel, okul binalarının durumu hakkında kamuoyuna açıklama yaptı. Tunçel, 6 Şubat 2023 depreminin ardından KKTC’deki tüm kamu binalarının, okullar dahil olmak üzere, depreme dayanıklılık testinden geçtiğini hatırlatarak Lefke Gazi Lisesi’nin durumunun en kötü okullar arasında yer aldığını kaydetti.
Tunçel, 1960’ların başında yapılan her iki binanın beton ve demir donatısı açısından ciddi hasar gördüğünü ve acilen boşaltılarak prefabrik sınıflara taşındığını belirtti. Yapılan teknik incelemelere göre binaların tüm kolonlarında göçme, kirişlerinde ise ileri derecede hasar oluştuğunu ve güçlendirme çalışmalarının kısa süre sonra yetersiz kalacağını tespit ettiklerini ifade etti.
Okul binalarının yıkılarak yerine modern ve güvenli yapılar yapılması gerektiğini savunan Tunçel, ancak kendilerini “sivil toplum örgütü” olarak tanımlayan birkaç kişi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun, 4 Eylül 2024 tarihinde binaları uydurma gerekçelerle koruma altına aldığını iddia etti. Bu kararın çocuklar ve öğretmenler için ölümcül tehlike yarattığını vurgulayan Tunçel, Lefke Belediyesi’nin de durumun farkında olmasına rağmen gerekli önlemleri almadığını söyledi.
Tunçel, Lefke Gazi Lisesi öğrencilerinin ve öğretmenlerinin yaklaşık bir buçuk yıldır ölüm riski altında bulunduğunu belirterek, yakın zamanda Baf sahilinde yaşanan depremler sırasında prefabrik sınıflarda öğrencilerin güvende olduğunu, ancak çürük binalarda kalan öğretmenlerin ciddi tehlike atlattığını dile getirdi.
“Eğer deprem birkaç saniye sürseydi, bugün gözyaşı dökecektik” diyen Tunçel, çocukların ve öğretmenlerin can güvenliği ile çağdaş eğitim hakkının bir avuç sorumsuz kişi tarafından gasbedilemeyeceğini kaydetti.
Tunçel açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümete çağrıda bulunarak, derhal çocuklar ve öğretmenlerin güvenliğinin sağlanmasını ve sorumlulardan hesap sorulmasını talep etti.
Veliler, Lefke Gazi Lisesi’nin çocuklar ve öğretmenler için güvenli hâle getirilmesi ve okuldaki çürük binaların yıkılarak modern binaların yapılmasının artık bekletilemeyecek bir aciliyet taşıdığını ifade etti.