Sokağa terk edilen köpekler için ortak adım

GÜNDEM

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Veteriner Dairesi, İçişleri Bakanlığı ve Belediyeler Birliği, ülkede giderek artan, insanlar tarafından terk edilmiş köpek sorununa karşı AB uyumlu kapsamlı bir çözüm planı hazırlamak için bir araya geldi. Toplantıda saldırıların önlenmesi, hayvan refahının artırılması ve yerel yönetimlerin sorumluluklarının güçlendirilmesi öncelikli başlık olarak ele alındı.

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Veteriner Dairesi, İçişleri Bakanlığı ve Belediyeler Birliği, ülkede giderek artan insanlar tarafından sokağa terk edilen köpek sorununa yönelik kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm planı hazırlamak amacıyla ortak toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda, özellikle kırsal bölgelerde üreticilere ciddi maddi kayıplar yaşatan terk edilmiş köpek saldırılarının önlenmesi, hayvan refahının artırılması ve yerel yönetimlerin sorumluluklarının güçlendirilmesi üzerinde duruldu.

AB UYUM YASALARI ÇERÇEVESİNDE YENİ MODEL

Taraflar, AB Hayvan Refahı ve Sokak Hayvanlarının Yönetimi Uyum Süreci kapsamında uygulanması gereken standartları gündeme getirerek, yeni dönemde şu başlıkların öne çıkacağını belirtti:

Kısırlaştır – Aşıla – Kimliklendir – Sahiplendir (KAKAŞ) modelinin ülke genelinde zorunlu uygulanması

Belediyelerin toplama, barındırma ve rehabilitasyon sorumluluklarının AB normları çerçevesinde yeniden düzenlenmesi

Veteriner Dairesi’nin kayıt ve mikroçip takip sistemi ile tüm köpeklerin veri tabanına işlenmesinin sağlanması

Köpek sahiplerine yönelik idari para cezalarının artırılması ve yaptırımların netleştirilmesi

Üreticilerin zararlarının belgelendirilmesi ve tazmin süreçlerinin hızlandırılması

ORTAK VURGU: SORUN KALICI ÇÖZÜME KAVUŞMALI

Toplantıda tüm kurumlar, mevcut durumun hem üreticiler hem de toplum güvenliği açısından sürdürülemez hale geldiğini ve kurumsal iş birliğinin güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Hayvancılar Birliği temsilcileri, son dönemlerde artan saldırı vakaları nedeniyle üreticilerin büyük mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, “Kalıcı ve bilimsel bir sistem kurulması artık kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. Belediyeler Birliği ise barınak altyapılarının iyileştirilmesi, ortak bölgesel barınakların kurulması ve yerel yönetimlere ek kaynak yaratılması gerektiğini belirtti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.