banner31
banner6

700 yıl sonra vebanın kaynağı bulundu!

16 Haziran 2022 Perşembe 18:54
43 Okunma
700 yıl sonra vebanın kaynağı bulundu!

Araştırmacılar on milyonlarca kişinin ölümüne neden olan vebanın orijinini keşfettiğini açıkladı.

Vebayı tedavi eden bazı doktorlar kuş gagasına benzeyen maskeler takıyordu. Fotoğraf: Brigitte Vanlerberghe/Pixabay
14’üncü yüzyılın ortalarında çıkan ve insalık tarihinin en ölümcül salgını vebanın ticaret rotaları yoluyla yayıldığı düşünülüyor.

Yıllar süren araştırmalara rağmen bilim insanları bubonik (hıyarcıklı) vebanın nerede başladığını tespit edememişti.

Şimdi İskoçya’daki Stirling Üniversitesi ve Almanya’daki Max Planck Enstitüsü ve Tübingen Üniversitesi’nden bilim insanları 1330’lu yıllarda Kırgızistan’da başladığını söylüyor.

Araştırmacılar Issık Göl yakınlarında bir mezarlıkta bulunan iskeletlerin dişinden alınan antik DNA örneklerini analiz etti. Bu alanı seçmelerinin neden 1338-1339 yıllarında defnedilen insan saysında bir sıçrama yaşandığının bilinmesiydi.

BBC’nin haberine göre Tübingen Üniversitesi’inden Dr. Maria Spyrou ekibin yedi iskelette DNA dizilimi yaptığını anlattı.

Dr. Spyrou dişte çok sayıda kan damarı olması nedeniyle araştırmacılara kanda bulunan patojenleri tespit etme şansı sağladığı için diş analizi yapmayı tercih ettiklerini ifade etti.

Üç diş örneğinde vebaya neden olan yersinia pestis isimli bakteriyi tespit edildi.

Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52