banner31
banner6

İngiltere’de geçmişi suç dolu erkeklerin Ukraynalı kadın mültecilere sponsor olduğu ortaya çıktı

12 Mayıs 2022 Perşembe 10:58
81 Okunma
İngiltere’de geçmişi suç dolu erkeklerin Ukraynalı kadın mültecilere sponsor olduğu ortaya çıktı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra ülkesini terk edip İngiltere’ye göç eden 600 Ukraynalı ailenin uygun olmayan sponsorların evlerine yerleştirildiği ortaya çıktı. Geçmişinde şiddet ve taciz gibi suçlardan ceza almış erkekler bu krizden yararlanıp beğendikleri 20’li ve 30’lu yaşlarındaki bekar genç Ukraynalı kızları evlerine almak için başvuru yaptıkları ortaya çıktı. İnsan pazarlayan gruplar için de fırsat doğmuş oldu.

Birleşmiş Milletlere gelen şikayetlerin incelenmesi sonucunda sponsor olma şansı olmayan erkeklerin Ukraynalı kadınlara, sponsorlar ve ev sahipleri arasında bağlantı kurmak için özel olarak kurulmuş Facebook gruplarında mesaj attığı ortaya çıktı. Vize işlemleri de çok hızlı yapıldığı için uygun olmayan erkelere onay verildiği skandalı İngiliz gazetelerinde paylaşıldı.

‘Homes for Ukraine’ programına kaydolan İngilizlerin sayısı 138.000’e yükseldi. Bu programa göre bir odaya Ukraynalı bir kişiye açtığınızda devlet size aylık 350 sterlin veriyor. Bazı mülteciler, ev sahipleri ile ilişkiler bozulduktan sonra veya barınma yeterince incelenmediği için evsiz kaldığı bildirildi.

5 milyon nüfusu olan İrlanda’da hükümet ilk önce 100 bin Ukraynalı göçmen alınacağı bildirildi. Sonra bu sayı 200 bine çıkarıldı. Ve en sonunda göçmen sayısında sınırlamayı kaldırdı ne kadar alabilirlerse o kadar göçmen alacaklarını bildirdi. Boş evlere ve iş yerlerine göçmenlerin yerleştirilecek. Hükümet boş evleri ev sahiplerinden izin alarak mı göçmenleri yerleştirecek yoksa baskıyla mı yapılacak yakında göreceğiz?

Geçen sene bazı ev sahiplerinin zor durumda kalan kadınlara seks karşılığında oda sunduğu haberleri çıkmıştı. Fotoğraftaki kadın Ukraynalı mülteci ‘Julia Skubenko’ Birleşik Krallık’ta bir ev sahibi bulma umuduyla bir Facebook grubuna yazdığında evlilik karşılığında bir oda teklif edildiğini söyledi.

Dünyanın farklı yerlerinde savaşlar devam ediyor. Yemen, Suriye ve Libya gibi savaş ve kriz bölgelerinden gelenleri kabul etmeyip İngiltere hükümetinin bir tek Ukraynalı göçmenleri kabul etmesi çifte standart olduğu eleştirisi yapıldı. Aslında göçmen alma komsunda çok dikkat edilmesi gerekiyor. Alınacak göçmenler için yeterince ev, okul ve sosyal servis var mı, güvenlik sağlanacak mı gibi konuları hesaplamadan kapıları açan ülkelerin! düştüğü durumu görüyoruz.

Hep hükümeti eleştiriyorum ama yaptıkları bir doğru politika var. Özel yapılan sitelerde devlet belirli sayıda evlerin özel satışına izin veriyor ama yüzde 80’i evlerin ‘SHARED OWENERSHIP’ denilen sistemle satılmasına izin veriyor. İsteyen evinin %25, %50 ya da %75’ini satın alıp diğer kısmını kiralayabiliyor. Kiralar da makul seviyede tutuluyor. Bu şekilde düşük gelirli çalışanlar ve memurlar da ev sahibi olabiliyor. Yapılan evlerin %10’u da fakir ve işsizlere veriliyor. Belediye işsizlere ve göçmenlere bu yeni evlere yerleştirip kirasını ödüyor. Bu şekilde zengin, orta kesim, fakirler ve göçmenler aynı bölgede yaşıyor.

İkinci bir doğru da Birleşmiş Milletlere gelen şikayetler sonrası ortaya çıkan bu skandal gizlenmedi. Bu skandalı paylaşan gazeteciler tutuklanmadı konu örtbas edilmedi. Gazeteler haberi paylaştı ve uygun olmadığı anlaşılan evlerde yaşayanlar tekrar uygun evlere yerleştirildi. Hata da ısrar etmediler. Umarız bu tutum ‘ülkemizin adı kirlenecek milli mesele gizli tutalım’ diyen ülkelere örnek olur.

(Mete) Murat Metin
İngiltere Vize Danışmanı
Londra Gündem Yayın Koordinatörü

https://www.theguardian.com/uk-news/2022/may/08/hundreds-of-ukrainian-refugees-removed-from-uks-unsuitable-housing-sponsors

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10780875/Predatory-males-exploiting-Homes-Ukraine-scheme-host-single-women.html

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52