banner31
banner6

Fiyatlama Davranışındaki Bozulmaya Dikkat Edilmeli

06 Ekim 2022 Perşembe 13:38
14 Okunma
Fiyatlama Davranışındaki Bozulmaya Dikkat Edilmeli

Albank Genel Müdürü Dr. Ahmet Melih Karavelioğlu, “fiyatlar dışarıdan gelen talebe göre değil, yerli halkın alım gücüne göre belirlenmeli” dedi.

Karavelioğlu açıklamasında şöyle dedi;

Gazete manşetlerinde; Yerli halk araba alamıyor, konut alamıyor haberlerini görüyoruz ama galericilerin satışlarının iyi olduğunu, emlak satışlarında ise, özellikle belirli bölgelerde, patlama yaşandığını görüyoruz.

Artan ve artmaya devam edecek olan enflasyon nedeni ile kullandığımız ürün ve hizmetlerin fiyatları her geçen gün artıyor.  Yaşadığımız şey ağırlıklı olarak maliyet enflasyonu. Kurdaki artış, enerji fiyatlarındaki artış nedeni ile üretilen ürünlerin maliyeti artıyor ve bu da ürünlerin fiyatlarının artmasına neden oluyor.

 Normalde fiyatı artan bir ürüne talebin düşmesi beklenirken ülkemizde talep artıyor. Bu durum ülkemizde hem talep hem de maliyet enflasyonunu bir arada yaşamamıza neden oluyor.

Ülkede yaşayan ücretli kesimin geliri artmazken bu talep yurtdışından geliyor. Rumlardan, yurtdışından gelen öğrencilerden ve emlak alımı yapan kişilerden gelen güçlü talep var. Emlak sektöründe özellikle Rusça konuşan ülkelerden, İran’dan, Almanya’dan ve İskandinav ülkelerinden, İskele, Tatlısu ve Esentepe’de güçlü alımların olduğunu duyuyoruz.  Talebi yaratan kişilerin gelir düzeyi görece yurtiçinde yaşayanlara göre yüksek olduğundan özellikle perakende sektöründe ürün fiyatlarının Rumların ve Yabancı öğrencilerin alım gücüne, talebine göre yapılmaya başlanması fiyat davranışı bozulması olarak görülmesi ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Daha net anlatacak olursak, bizim için bir porsiyon yemeğin fiyatının bizim alım gücümüze göre 25 TL olması gerekirken, yerli halkın alım gücünü dikkate almadan, bu fiyatı Rum ve Yabancı öğrenciye göre 10 Euro karşılığı 180 TL yaparsanız fiyatlama davranışında bozulma yaşanır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52