banner31
banner6

Merkez Bankası'ndan piyasaya bir müdahale daha

03 Aralık 2021 Cuma 14:55
184 Okunma
Merkez Bankası'ndan piyasaya bir müdahale daha

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2 günün ardından yeniden dövize müdahalede bulundu. TCMB'den yapılan açıklamada "Döviz kurlarında sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir." denildi.

Merkez Bankası'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

8 YIL SONRA İLK OLDU

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde de Ocak 2014'ten sonra ilk kez piyasaya müdahale etmişti.

Merkez Bankası'ndan art arda yapılan açıklamalarda "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir", "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlanmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

Merkez Bankası'nın 2 gün sonra piyasaya tekrar müdahale etmesini CNN Türk canlı yayınında değerlendiren Prof. Dr. Sefer Şener şunları söyledi:

"Bu hafta içerisinde ikinci defa Merkez Bankası döviz kurlarına müdahale ediyor. Daha önceki dönemlerde 2013 yılına kadar doğrudan satış şeklinde gerçekleşiyordu. Kurda belli bir volatilite olduğunda Merkez Bankası 2003’ten 2013’e kadar geçen süreçte piyasaya sürekli müdahalede bulundu. Ancak 2013’ten sonraki politikalarda bu rafa kaldırılmıştı.

'MERKEZ'İN ELİNDE OYNAKLIĞI GİDERECEK ÇOK ARAÇ VAR'

Merkez Bankası’nın elinde kurdaki oynaklığı giderecek birçok araç var. Bunlardan birisi de piyasada açıktan döviz satması ve alması şeklinde gerçekleşiyor. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamakta görevli olduğu için bunu yapıyor. Başka görevleri de var zorunlu karşılık oranlarını değiştirerek de müdahale edebiliyor.

Merkez Bankası iki yolu seçti. Birisi piyasaya doğrudan satıştır. 700 milyon dolarlık kısmı Merkez Bankası’nın şu an yaptığı gibi piyasaya doğrudan satış şeklinde gerçekleşti. Vadeli satış da yapılmış oldu. 1 milyar dolarlık müdahaleden sonra 13.80 seviyelerinden dolar kuru 12.20 seviyelerine kadar çekilmişti.

1 MİLYAR DOLARLIK HAMLE

Merkez Bankası’nın yasasında böyle bir kural var. 15 gün sonra yapılan müdahalenin rakamı açıklanabiliyor. Edindiğimiz bilgiye göre 1 milyar dolarlık hamle gerçekleşmiş durumda. Şu an piyasanın algısı şudur. Bunlar olumlu hamleler olarak görülmeli. Piyasa şunu algıladı bu durumdan. Merkez Bankası’nın kurda bir üst limiti var. Bu da kur 13.80’e gittiğinde Merkez Bankası müdahale ediyor. Bu olumlu bir mesajdır. Hepimiz şu anda piyasa yapıcıları dahil şunu düşünüyor. 13.80’in üzerine geldiği zaman Merkez Bankası müdahale edecektir.

Son Güncelleme: 03.12.2021 15:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52