banner31
banner6

İbrahim Benter: Hastanın kullandığı ilaçların eczacılar ve doktorlar tarafından görülmesi, hayat kurtaracak

15 Ekim 2022 Cumartesi 17:02
68 Okunma
İbrahim Benter: Hastanın kullandığı ilaçların eczacılar ve doktorlar tarafından görülmesi, hayat kurtaracak

Prof Dr İbrahim Benter covid tedavisi ile ilgili bir yayının önemi konusunda açıklamalar yaptı. Vücudumuzda ilaçları metabolize (“parçalayan”) ederek ilaçların vücuttan atılmasına yardımcı olan enzimler vardır. En önemlilerinden bir tanesi cytochrome P450 (CYP-450) enzimleridir. Bu enzimlerin çalışması yavaşlatılırsa normalde metabolize ettiği ilaçları metabolize edemez ve o ilaçların seviyesi zarar verecek seviyelerde vücutta birikebilir ve ölümlere neden olabilir.

Covid gibi virüs hastalıkların tedavisinde kullanılan Paxlovid CYP-450 enzimlerini etkilediği (drug interactions) için hastanın kullandığı diğer ilaçların vücuttaki seviyesini çok ciddi etkileyebilir ve ölümlere neden olabilir. Paxlovid ilacının etkilediği ilaçlar içinde kolesterol ve kalp ilaçları, kan inceltici ilaçlar ve migren ilaçları gibi özellikle yaşlı hastaların çok kullandığı birçok önemli ilaçlar vardır.

12 Ekim 2022 tarihinde Journal of American College of Cardiology de yayınlanan makale paxlovid kullanımında yaşanan tecrübeleri paylaşarak doktorların dikkatli davranması gerektiğini anlatıyor.
Journal of American College of Cardiology:
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.08.800

Prof Dr İbrahim Benter ise bu gibi problemlerin çözümünün hastanelerde ve eczanelerde
bilgi-alarm sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini ki hastanın ilaçları sisteme girilince problem olacak ilaç ilişkileri (drug interactions) varsa otomatik olarak sistem doktoru, eczacıyı ve hastayı uyaracak. Her sene Amerika ve Avrupa gibi yerlerde bile bu nedenlerden dolayı binlerce insan hayatını kaybediyor. Dolayısıyla bu gibi sistemlere yatırım yapılması hem ölümleri engelleyebilecek ve hem de sağlık bakanlığının harcamalarını azaltacak.

Makalede şu ifadelere yer verilmişti;

Journal of the American College of Cardiology dergisinde 12.10.2022 tarihinde yayınlanan “Cardiovascular Drug Interactions With Nirmatrelvir/Ritonavir in Patients With COVID-19” isimli makalede covid hastalarının tedavisiyle ilgilenen doktorlara bir ihtar geldi. Nirmatrelvir/Ritonavir covid tedavisinde faydalı bir ilaç ama hastaların kullandığı başka ilaçlarla ilişkiye geçebildiği için ölümlere neden olabiliyor. Dolayısıyle hastaların kullandığı ilaçların bilinmesi ve gerekirse değiştirilmesi gerekebilir bu covid ilacının kullanabilinmesi için.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52