banner31
banner6

İşveren temsilcisi Arhun: “Komisyon aynı rakamı diretirse hukuki süreç başlatacağız”

23 Aralık 2021 Perşembe 14:21
332 Okunma
İşveren temsilcisi Arhun: “Komisyon aynı rakamı diretirse hukuki süreç başlatacağız”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dün “oy çokluğuyla” belirlediği yeni asgari ücrete işveren tarafı itiraz etti; Yasal prosedür gereği Komisyon’un 15 gün içerisinde yeniden toplanması bekleniyor. İşveren kanadı, tekrardan toplanacak olan komisyonun yine aynı rakamı Bakanlar Kurulu’na iletmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanması halinde, süreci yargıya taşıma kararı aldı.

İşveren tarafının yanaştığı rakamın, hayat pahalılığı ve refah payı dahil olmak üzere brüt 6 bin 500 TL olduğunu ifade eden Metin Arhun, söz konusu rakama devlet kanadının başlarda sıcak baktığını ancak Komisyon Başkanı’nın Çalışma Bakanı ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini, ardından işçi tarafının 7 bin TL’lik teklifine yaklaşıldığını, bu nedenle toplantıyı terk ettiklerini söyledi:

“Toplantıyı kim çağırdı? Devlet kanadı. Biz tabi ki dersimize çalıştık ama herhangi bir teklif sunmadan, devletin bildiği bir şey var diyerek toplantıya katıldık. Temmuz ayında belirlenen asgari ücretten Kasım ayına kadar geçen sürede hayat pahalılığının ne kadar arttığını öğrendik. Aralık ayı bitmemesinden dolayı artışın yüzde 18 olduğunu gördük. Aralık ayında da maksimum yüzde 5 oranında bir artış olduğunu öngörerek hayat pahalılığını yüzde 23 olarak hesapladık. Yüzde 2 de refah payı koyduk. Bu kapsamda ortaya çıkan brüt rakam, 6 bin 250 TL oldu. Biz, 250 TL daha verelim dedik, 6 bin 500 TL’ye yükselttik. Tüm bunları gayrı resmi olarak konuştuk. Sonra Komisyon başkanına, 6 bin 500 TL’yi kendi aramızda konuşmak istediğimizi söyledik, bu sırada işçi kanadı 7 bin 500 TL’de ısrar ediyordu. Devlet kanadı bizim teklifimize yaklaştı, 6 bin 500 TL oylamaya sunulacağı sırada işçi kanadı çok büyük bir tepki gösterdi ve toplantıya ara verildi. Bu sırada Komisyon Başkanı, Çalışma Bakanının yanına çıktı, artık ne konuşulduysa konuşuldu ve devlet kanadı 6 bin 500 TL’den vazgeçti, 7 bin TL’nin oylamaya sunulacağı söylendi, biz de itiraz ederek toplantıyı terk ettik.”

“SİYASİLER ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN RANT ELDE ETMEYİ PLANLIYOR”

Kararın çok hızlı bir şekilde verildiğini söyleyen Arhun, “Asgari ücreti dün belirlemekle Ocak ayının son haftasında belirlemek arasında hiçbir fark yok. Çünkü zaten Ocak ayından itibaren geçerli olacaktı. Alelacele geçirmelerinin anlamı yok. Çünkü bir seçim süreci yaşanıyor, siyasetçi bundan rant elde etmeyi planlıyor” dedi.

KIBRIS POSTASI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52