Akpınar: "Yükseköğretimde Sorunları Değil, Çözümleri Konuşma Zamanı"

Yayınlanma Tarihi :
Akpınar:
girnebel

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Serhat Akpınar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin geleceğini şekillendirecek en stratejik alanın yükseköğretim olduğunu belirterek, hükümetin yıllardır bilinen sorunları çözmek yerine yeniden gündeme taşıdığını savundu.

Yazılı açıklama yapan Akpınar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üniversite rektörlerine gönderilen ve yükseköğretim alanındaki sorunların değerlendirilmesi amacıyla düzenlenecek UBP çalıştayı davetini dikkatle takip ettiklerini ifade etti.

İstişare kültürünü desteklediklerini vurgulayan Akpınar, üniversiteler, rektörler ve sektörün tüm paydaşlarının aynı masa etrafında buluşmasının önemli olduğunu belirtti. Ancak yükseköğretimde yaşanan sorunların yeni olmadığını kaydeden Akpınar, bu problemlerin yıllardır üniversiteler, Üniversiteler Birliği, YÖDAK, bakanlık görüşmeleri, Cumhuriyet Meclisi çalışmaları ve hazırlanan yasa taslaklarında defalarca dile getirildiğini söyledi.

Geçmişte Üniversiteler Birliği Başkanlığı görevini yürüttüğünü, bugün ise Cumhuriyet Meclisi'nde yükseköğretim alanında kapsamlı yasa değişikliği hazırlıkları yapan bir milletvekili olarak çözüm önerilerini hükümet ortakları ve ilgili makamlarla birçok kez paylaştığını belirten Akpınar, buna rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmadığını ileri sürdü.

Hükümeti vizyon, planlama ve yönetim stratejisi eksikliğiyle eleştiren Akpınar, yıllardır bilinen sorunların ilk kez ortaya çıkmış gibi Ulusal Birlik Partisi'nin çalıştay gündemine taşındığını savundu.

DP'nin başka bir siyasi partinin çalıştayına karşı olmadığını ifade eden Akpınar, itirazlarının sorunların uzun yıllar görmezden gelinmesinin ardından kamuoyu önünde çözüm üretiliyormuş görüntüsü verilmesine yönelik olduğunu söyledi.

Yükseköğretimin yeni toplantılardan çok uygulanabilir kararlara, güçlü bir vizyona ve kararlı siyasi iradeye ihtiyaç duyduğunu dile getiren Akpınar, tüm paydaşların aynı masada buluşturulması, hükümet ortaklarının ortak bir seferberlik anlayışıyla hareket etmesi, reformların hızla yasalaştırılması, YÖDAK'ın yapısal reformunun tamamlanması ve üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü artıracak teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Akpınar ayrıca tanıtım, akreditasyon, dijital dönüşüm, bilimsel araştırma ve öğrenci hareketliliğini kapsayan ulusal bir yükseköğretim stratejisinin oluşturulması çağrısında bulundu.

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dünyaya açılan en güçlü kapısı yükseköğretimdir" diyen Akpınar, bu alanın günlük siyasi hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı.

Demokrat Parti olarak çağrılarını yinelediklerini belirten Akpınar, yükseköğretimin siyasi tartışmaların dışına çıkarılarak ortak akıl ve iş birliğiyle reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Akpınar, "Güçlü üniversiteler, güçlü ekonomi, güçlü diplomasi, güçlü devlet ve güçlü bir gelecek demektir." ifadelerini kullandı.

begendim
0
Begendim
bayildim
0
Bayildim
komik
0
Komik
begenmedim
0
Begenmedim
uzgunum
0
Uzgunum
sinirlendim
0
Sinirlendim
Reklam