Advert
Advert

Merkezi Cezaevi’nde ihalesiz yemek hizmeti skandalı

Yayınlanma Tarihi :
Merkezi Cezaevi’nde ihalesiz yemek hizmeti skandalı
Advert

Sayıştay Başkanlığı’nın hazırladığı denetim raporu, Merkezi Cezaevi’nde mahkûmlara sağlanan yemek hizmetinin yaklaşık iki buçuk yıldır ihalesiz ve sözleşmesiz şekilde yürütüldüğünü ortaya koydu. YENİDÜZEN’in ulaştığı rapora göre, bu süreçte yemek hizmeti PGC Catering Co. Ltd. adlı şirketten herhangi bir yeni ihale yapılmadan alınmaya devam etti.

Raporda, cezaevine sağlanan yemek hizmetinin başlangıçta imzalanan sözleşmenin 31 Aralık 2023’te sona ermesine rağmen uzatıldığı, ancak yeni ihale sürecinin başlatılmadığı belirtildi. Buna karşın şirketin hizmet vermeye devam ettiği ve fiyatlandırmanın Maliye Bakanlığı genelgeleri üzerinden yapılan artışlarla sürekli yükseltildiği ifade edildi.

Kamuoyunda daha önce Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) tarafından açıklanan verilere göre, bir mahkûmun günlük yemek maliyeti 2 bin 150 TL’ye, aylık ise 64 bin 500 TL’ye kadar çıktı. Bu rakamların, net asgari ücretin üzerine çıkması kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Sayıştay’ın hesaplamalarına göre, ihalesiz fiyatlandırma nedeniyle devletin her mahkûm için günlük yaklaşık 73,73 TL fazla ödeme yaptığı ve bunun yıllık bazda yaklaşık 23 milyon TL kamu zararına yol açtığı tespit edildi.

Raporda ayrıca, 2024 yılında açılan yeni ihale sürecinde de aynı şirketin ihaleyi kazandığı ancak rakip firmanın itirazı üzerine Rekabet Kurulu’nun ihaleyi iptal ettiği bilgisine yer verildi. Kurulun yeni ihale yapılması yönündeki kararına rağmen idarenin bu süreci işletmediği ve şirketin sözleşmesiz şekilde hizmeti sürdürdüğü kaydedildi.

Denetim bulgularında, sözleşme süresi sona erdiği için şirketin hukuki sorumluluğunun da tartışmalı hale geldiği, buna rağmen hizmetin kesintisiz devam ettiği belirtildi. Ayrıca damga vergisi ve teminat gibi bazı mali yükümlülüklerin de yerine getirilmediği ifade edildi.

Sayıştay, Merkezi İhale Komisyonu’na yeni bir taşınmalı yemek ihalesinin ivedilikle yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Tüm bu bulgulara rağmen ilgili kamu otoritelerinden resmi bir açıklama yapılmadığı, sürecin kamu kaynaklarının kullanımı ve denetim mekanizmaları açısından ciddi soru işaretleri doğurduğu vurgulandı.

Haber: Yenidüzen - Recep Dal

begendim
0
Begendim
bayildim
0
Bayildim
komik
0
Komik
begenmedim
0
Begenmedim
uzgunum
0
Uzgunum
sinirlendim
0
Sinirlendim
Advert