banner31
banner6

"Yapılan düzenleme ile görev ve yetki çerçevesinin netleştirildi"

08 Şubat 2026 Pazar 13:30
111 Okunma
"Yapılan düzenleme ile görev ve yetki çerçevesinin netleştirildi"

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Dr. Hasan Küçük katıldığı bir programda, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun 2 Şubat 2026 tarihinde yaptığı oturumda “Birleştirilmiş İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin oy çokluğuyla kabul edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küçük, mecliste yaşanan süreçlerin, komitelerdeki tartışmaların ve kamuoyuna yansıyan açıklamaların iş sağlığı ve güvenliği yasasının ne kadar geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini gösterdiğini belirterek, bu yasanın sadece ölümlü iş kazaları için değil; kamu, belediyeler, sivil savunma ve polis teşkilatındaki sivil personel için de geçerli olduğunu vurguladı.

Hazırlık sürecinde yüzlerce sayfa tutanak incelediklerini ve avukatlarla çalıştıklarını ifade eden Küçük, bir yasanın anlamlı olmasının uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği ile mümkün olduğunu söyledi.

Dr. Hasan Küçük, hukukta suçun şahsi olduğunu, bireysellik ilkesinin geçerli olduğunu hatırlatarak, bir başkasının ihmali nedeniyle doğrudan sorumlu olmayan kişinin cezalandırılamayacağını dile getirdi.

İşveren vekiline devredilen görev ve yetkilerin sorumluluğu da beraberinde getirdiğini belirten Küçük, Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların da bunu doğruladığını kaydetti.

Direktör ve işveren aynı kişi olduğunda sorumluluğun direktöre ait olduğunu ifade eden Küçük, bu ayrışmanın hukuktaki cezaların doğru şekilde tanımlanması açısından önem taşıdığını söyledi.

Yasanın belediyeler ve kamu kurumları için de bilinç oluşturduğunu belirten Küçük, belediyelere bağlı şirketlerde genel müdürler ve şube amirleri atanmasına rağmen bir ihmal sonucu kaza olduğunda sorumluluk tanımlarındaki muğlaklık nedeniyle doğrudan belediye başkanının ceza davasına konu olabildiğini hatırlattı.

Yapılan düzenleme ile görev ve yetki çerçevesinin netleştirildiğini söyleyen Küçük, böylece iş kazalarının önlenmesi, hizmet kalitesinin artması ve sorumlulukların doğru şekilde paylaşılmasının sağlandığını ifade etti.

Yetki ve sorumluluğun artık bir bütün olduğunu  kaydeden Dr. Hasan Küçük, yasanın genel kuruldan geçtiğini ve gerekli prosedürün tamamlandığında yürürlüğe gireceğini belirterek, iş dünyasında esas olanın para değil itibar olduğunu vurguladı.

Uluslararası yatırımcılar için de bu düzenlemenin kritik önemde olduğunu söyleyen Küçük, tüm tedbirleri almış bir işverenin çalışanının ihmali nedeniyle cezalandırılmasının adaletsizlik olduğunu ifade etti.

Suç şahsilik ilkesine dayanarak bu boşluğun giderildiğini belirten Küçük, iş dünyasının desteğiyle toplumun farklı kesimlerini birleştirdiklerini ve adalet terazisini dengede tuttuklarını dile getirdi. Bu nedenle yasanın hem iş güvenliği hem de toplumsal bilinç açısından çok değerli bir çalışma olduğunu söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14