banner31
banner6

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir

11 Ocak 2022 Salı 11:35
43 Okunma
Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir

İngiltere’de Imperial College London araştırmacıları tarafından yürütülen küçük çaplı yeni bir çalışmada, soğuk algınlığı corona virüsleri nedeniyle daha yüksek T hücresi seviyelerine sahip kişilerin, SARS-CoV-2 (Covid-19) ile enfekte olma olasılığının daha düşük olduğu belirtildi. Çalışmanın yazarlarından Dr. Rhia Kundu, “Bu yalnızca bir çeşit koruma şeklidir ve kimsenin tek başına buna güvenmemesi gerektiğini vurgularım. Bunun yerine, kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu, güçlendirici dozunuzu almak da dahil olmak üzere tam aşı olmaktır" dedi.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 1

İngiltere’de yapılşan yeni bir araştırmaya göre, soğuk algınlığı geçirmenin Covid'e karşı koruma sağlayabileceği açıklandı.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 2

Imperial College London’dan yapılan yazılı açıklamada, Nature Communications akademik dergisinde yayımlanan ve Imperial College London araştırmacıları tarafından yönetilen çalışmanın, İngiltere’de çoğu insanın henüz enfekte olmadığı ve SARS-CoV-2'ye karşı aşılanmadığı Eylül 2020'de başladığı belirtildi.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 3

Açıklamaya göre çalışma, PCR ile doğrulanmış enfekte olan biriyle yaşayan ve bu nedenle virüse maruz kalmış 52 kişiyi içeriyor.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 4

Katılımcılar, enfeksiyon geliştirip geliştirmediklerini belirlemek için başlangıçta, 4 ve 7 gün sonra PCR testleri yaptırdılar. 52 katılımcıdan virüse maruz kaldıktan sonraki 1-6 gün içinde kan örnekleri alındı. Bu, araştırmacıların, önceki soğuk algınlığı corona virüs enfeksiyonlarının neden olduğu önceden var olan T hücrelerinin seviyelerini analiz etmelerini sağladı.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 5

Araştırmacıların, enfekte olan 26 kişiye kıyasla, enfekte olmayan 26 kişide bu çapraz reaktif T hücrelerinin önemli ölçüde daha yüksek seviyelerini tespit ettiği ifade edilirken; bu T hücrelerinin, enfeksiyona karşı koruma sağlamak için virüsün yüzeyindeki spike (çivi) proteini yerine SARS-CoV-2 virüsü içindeki dahili proteinleri hedef aldığı belirtildi.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 6

“EN İYİ YOL GÜÇLENDİRİCİ DOZ”

Açıklamada, Imperial'ın Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü'nden çalışmanın baş yazarı Dr. Rhia Kundu'nun açıklamalarına da yer verildi. Kundu, Covid-19’a karşı korunmanın en iyi yolunun güçlendirici doz da dahil olmak üzere tam aşılı olmak olduğun vurgulayarak, “SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalmak her zaman enfeksiyonla sonuçlanmaz ve nedenini anlamaya hevesliydik. Soğuk algınlığı gibi diğer insan corona virüsleri ile enfekte olduğunda vücut tarafından oluşturulan önceden var olan yüksek T hücrelerinin seviyelerinin COVID-19 enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabildiğini bulduk” denirken, “Bu önemli bir keşif olsa da bu yalnızca bir çeşit koruma şeklidir ve kimsenin tek başına buna güvenmemesi gerektiğini vurgularım. Bunun yerine, kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu, güçlendirici dozunuzu almak da dahil olmak üzere tam aşı olmaktır" ifadelerini kullandı.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 7

Önceki çalışmaların diğer corona virüsler tarafından uyarılan T hücrelerinin SARS-CoV-2'yi tanıyabildiğini gösterse de bu yeni çalışmanın ilk kez, SARS-CoV-2'ye maruz kalma sırasında bu T hücrelerinin varlığının birinin enfekte olup olmadığını nasıl etkilediğini inceldiği belirtildi. Araştırmacıların ayrıca bulgularının, Omicron da dahil olmak üzere mevcut ve gelecekteki SARS-CoV-2 varyantlarından enfeksiyonu önleyebilecek ikinci nesil, evrensel bir aşı için bir plan sağladığını söylediği ifade edildi.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 8

“BUGÜNE KADARKİ EN NET KANITI SAĞLIYOR”

Açıklamada, çalışmanın kıdemli yazarı ve Imperial'daki Ulusal  Araştırmaları (NIHR) Solunum Enfeksiyonları Sağlığı Koruma Araştırma Birimi Direktörü Professor Ajit Lalvani’nin şu ifadelerine yer verildi:

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 9

"Çalışmamız, soğuk algınlığı corona virüsleri tarafından uyarılan T hücrelerinin SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı koruyucu bir rol oynadığına dair bugüne kadarki en net kanıtı sağlıyor. Bu T hücreleri, yüzeyindeki spike protein yerine virüsün içindeki proteinlere saldırarak koruma sağlıyor"

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 10

Ayrıca araştırmacılar, çalışmalarının küçük olması ve katılımcıların yüzde 88'inin beyaz Avrupalı etnik kökene sahip olması nedeniyle, demografik faktörleri modellemelerinin mümkün olmadığı da dahil olmak üzere, çalışmalarında bazı sınırlamalara dikkat çekiyor.

Araştırma: Soğuk algınlığı geçirmek Covid'e karşı koruma sağlayabilir - 11

Öte yandan, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Tip 229E, NL63, OC43 ve HKU1 dahil olmak üzere yaygın insan corona virüsleri, genellikle soğuk algınlığı gibi hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Çoğu insan hayatlarının bir noktasında bu virüslerden bir veya daha fazlası ile enfekte olur. Bu bilgiler yaygın insan corona virüsleri için geçerlidir ve Covid-19 ile karıştırılmamalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52