banner31
banner6

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı

04 Ocak 2022 Salı 14:07
38 Okunma
Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı

Bilim insanları ABD'nin birçok eyaletinde bulunan ve vahşi doğada yaşayan yüzlerce beyaz kuyruklu geyiğin corona virüse (Covid-19) yakalandığını açıkladı. Uzmanlar, geyiklerde yayılan virüsün mutasyona uğrayabileceği ve insanları savunmasız bırakabilecek potansiyel yeni bir varyantın ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

ABD hükümeti Covid'in insanlar arasında yayılmasını durdurmak için çalışırken, vahşi yaşam yetkilileri, virüsün vahşi beyaz kuyruklu geyiklere nasıl bulaştığını anlamaya çalışıyor.

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı - 2

KİRLİ SUÇ İÇTİKLERİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Uzmanlar, Covid-19’un bu vahşi hayvanlara nasıl bulaştığını henüz doğrulayamamış olsa da geyiklerin kirli su içtiği varsayılıyor. Araştırmalar, corona virüsün insan dışkısında ve atık sularda kaldığını gösteriyor.

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı - 3

TÜM POPÜLASYONUN ENFEKTE OLMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Şimdiye kadar, Illinois, Michigan, New York, Pennsylvania, Iowa ve Ohio'da yüzlerce hayvanın Covid-19 testi pozitif çıktı ve araştırmacılar, ABD’deki yaklaşık 30 milyonluk tüm beyaz geyik popülasyonun enfekte olabileceğinden endişe ediyor. 

Bununla birlikte Penn State Üniversitesi, Aralık 2020 ile Ocak 2021 arasında Iowa'nın farklı bölgelerinde örneklenen ak kuyruklu geyiğin yüzde 80'inden fazlasının Covid-19 için pozitif çıktığını tespit ederken, başka bir çalışma Michigan'da örneklenenlerin yüzde 67'sinin pozitif test ettiğini gösterdi. 

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı - 5

Uzmanlara göre bulgular, 'geyikler ve diğer hassas vahşi yaşam türleri içinde Covid-19’un yayılımını izlemek için acilen gözetim programlarını uygulamaya ve olası geri tepmeyi azaltmak için yöntemleri uygulamaya koymaya yönelik kritik ihtiyacı vurguladı.

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı - 6

Hayvanların insanlardan corona virüsü kapabileceği biliniyor ancak bilinen vakaların çoğu, hayvanlarla insanların sürekli yakın temas halinde olduğu hayvanat bahçelerinde gerçekleşti.

Diğer taraftan, corona virüsü insanlara bulaştırdığı bilinen herhangi bir geyik vakası yaşanmadı.

Penn State Üniversitesi tarafından Kasım ayında yapılan bir araştırma, 2020'de insan Covid-19 enfeksiyonunun zirvesi sırasında Iowa eyaleti genelinde geyiklerden toplanan yaklaşık 300 örneği inceledi.

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı - 8

Penn State Hayvan Teşhis Laboratuvarı müdür yardımcısı Suresh Kuchipudi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Aralık ayında örneklenen geyiklerin yüzde 80'inin, orantılı olarak yaklaşık 50 kat daha fazla bir yükü temsil eden Covid-19 için pozitif olduğunu bulduk" dedi.

Covid-19 ABD'de yüzlerce geyiği enfekte etti: Bilim insanlarından yeni varyant uyarısı - 9

Kuchipudi, "Bu, o sırada insanlarda enfeksiyonun zirvesinde rapor edilenden daha fazla pozitif sonu anlamına geliyor. Covid-19 için pozitif geyik sayısı, Nisan ile Aralık 2020 arasındaki dönemde arttı ve en büyük artışlar geçen yıl geyik avı sezonunun zirvesine denk geldi” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52