banner31
banner6

Thalassaemia Kan Birimi Sorumlusu Beşevlerli: Kan bulmada sıkıntı yaşıyoruz…Farkındalık yok

23 Ağustos 2022 Salı 17:29
27 Okunma
Thalassaemia Kan Birimi Sorumlusu Beşevlerli: Kan bulmada sıkıntı yaşıyoruz…Farkındalık yok

Thalassaemia Derneği Başkanı ve Thalassaemia Kan Birimi Sorumlusu Çiğdem Beşevlerli, hastaların kan bulmakta zorlandığını söyleyerek, halka kan bağışı yapmaları çağrısında bulundu. Beşevlerli, kan bulmda sıkıntı yaşandığını belirterek, "Farkındalık yok" dedi.

Thalassaemia Derneği Başkanı ve Thalassaemia Kan Birimi Sorumlusu Çiğdem Beşevlerli, tüm halka çağrıda bulunarak, “Sesimize lütfen kulak verin, sloganımızda da belirttiğimiz gibi bağışladığınız kana bir gün sizin de ihtiyacınız olabilir” dedi.

Ülkede 250 Thalassaemia hastası bulunduğunu, aktif tedavi gören 150 hastanın aylık yaklaşık 550 ünite kana ihtiyaç duyduğunu söyleyen Beşevlerli, kan stoklarının yarıdan az olduğunu, kan bulamayan hastaların rutin hayatlarını devam ettiremediklerini belirtti.

Beşevlerli, Thalassaemia hastalarının yaşadıkları sorunları Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) anlattı.

“FARKINDALIK YARATILMALI”

Beşevlerli, Sağlık Bakanlığı’nın Thalassaemia hastalarına yönelik kurduğunu Thalassaemia Kan Bağışçısı Birimi’nin yeni bağışçıları teşvik etmek amacıyla çalışmalar yaptığını kaydetti.

Kan bağışının ülkede ilgi görmediğini, unutulduğunu dile getiren Beşevlerli, birimin; kan bağışında bulunanları ve yeni başlayacak olanları telefonla arayıp bilgi verdiğini ve teşvik ettiğini söyledi.

Beşevlerli, Kızılay’ın haftanın 7 günü sivil ve askeri birliklerden olmak üzere kan bağışı topladığını, Kan Bankası’nın da 08.30-20.30 saatleri arasında kan bağışı aldığını söyleyerek, bireylerin kan bağışı yapabilmeleri için olanakların sağlandığını belirtti.

Buna rağmen halkın kan bağışına ilgi göstermediğini, yeterli farkındalığın bulunmadığını, kan ihtiyacının giderilemediğini söyleyen Beşevlerli, bu konuda farkındalık yaratılması ve bilgi verilmesi gerektiğini dile getirdi.

“YÖNETİCİLER ÖRNEK OLMALI”

Yöneticilerin ve toplumun gözü önünde olan kişilerin kan vererek topluma örnek olmasının önemine işaret eden Beşevlerli, “Yöneticilerin bu konuya gereken önemi göstermesini istiyoruz. Farkındalık yaratarak, bilgi vererek, kan bağışında bulunarak kan bağışının ürkütücü bir şey olmadığını göstermeli ve teşvik etmeliyiz” diye konuştu.

“KAN STOKLARI YARIDAN AZ”

Yılda 4-5 kez kan sıkıntısı yaşadıklarını, şu anda merkezdeki kan stoklarının yarıdan az olduğunu dile getiren Beşevlerli, bu miktarın yarısının acil vakalar için ayrıldığını kaydetti.

Beşevlerli, yaz aylarında sıkıntının daha da arttığını, Covid- 19 pandemisinin de olumsuz etkilerinin hissedildiğini, hastaların kan bulmakta güçlük yaşadığını söyledi.

Thalassaemia hastası bir bireyin ihtiyacı olan kanı bulamamasının rutin hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Beşevlerli, oksijen seviyelerinin azaldığını, eklem ve baş ağrıları yaşadıklarını kaydetti.

Beşevlerli, sıcak ve kan eksikliğinin hastaların günlük rutinlerini sürdürebilmesini zorlaştırdığını belirtti.

“KAN VERMENİN SAĞLIĞA ZARARI DEĞİL YARARI VAR”

Kan vermenin sağlığa zararı değil yararı olduğunu söyleyen Beşevlerli, tansiyon ve kolesterolü düşürdüğünü, baş ağrılarını geçirdiğini belirtti.

Beşevlerli, kan vermek için başvuranlara ücretsiz test yapıldığını dolayısıyla bulaşıcı hastalıklar açısından da kontrolden geçmiş olduklarını ifade etti.

KİMLER KAN VEREBİLİR?

Beşevlerli, 18-60 yaş arası kronik rahatsızlığı olmayan herkesin kan verebileceğini belirtti.

Erkeklerin üç ayda bir, kadınların 4 ayda bir kan verebileceğini dile getiren Beşevlerli, kan verecek kişilerin 50 kilo üzerinde olması gerektiğini kaydetti.

Beşevlerli, kan vermeden önce yapılması gerekenlere de işaret ederek, bir gün önce alkol alınmaması, 8 saat uyunması, bir saat önce yemek yenmemesi ve kan verecek kişinin aşırı yorgun olmaması gerektiğini söyledi.

Kan verme işleminin yaklaşık 25-30 dakika sürdüğünü dile getiren Beşevlerli, işlem bittikten sonra 15 dakika dinlenme süresinin ardından kişinin günlük hayatına kaldığı yerden devam edebildiğini belirtti.

Beşevlerli, tüm halka çağrıda bulunarak, “Sesimize lütfen kulak verin, sloganımızda da belirttiğimiz gibi bağışladığınız kana bir gün sizin de ihtiyacınız olabilir” dedi.

“KAN VE İLAÇ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Pandeminin ilk zamanlarında ilaç sıkıntısı yaşandığını dile getiren Beşevlerli, hayati önem taşıyan ilaçların eksikliğinin yaşanmaması adına gerekenin yapılması talep etti.

Beşevlerli, hayati önem taşıyan ilaçların belirlenip ihalelerinin yapılması ve sıkıntı yaşanmamasının önemli olduğunu vurguladı.

“MERKEZ BİNASI DÖKÜLÜYOR”

Merkezde yaşanan eksiklikleri değinen Beşevlerli, Kan Bankası’nda üç kan bağışı koltuğu bulunduğunu ve koltukların kollarının kırık olduğunu, kan bağışı yapan kişilerin sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Koltuklarla ilgili sorunun çözülmesi gerektiğini söyleyen Beşevlerli, yetkililere çağrıda bulundu.

Personel takviyesine de ihtiyaç duyduklarını dile getiren Beşevlerli, hastaların Thalassaemia Merkezi’ni ikinci değil birinci evleri olarak tanımladıklarını ancak merkezin “yıkılmak üzere olduğunu, binanın döküldüğünü” söyledi.

Duvarların ve tavanın döküldüğünü, su akıttığını, küf içinde olduğunu beliren Beşevlerli, “İnsan gibi 2022’ye yakışan bir şekilde tedavi almak istiyoruz” diye konuştu.

Merkezin ikinci bir doktora ihtiyaç duyduğunu söyleyen Beşevlerli, “Bir doktor var emekli olunca ne olacak?” diye sordu.

Beşevlerli, istihdam sorununa da değinerek, 16 yıldır devlette engelli istihdam edilmediğini, engellilerin maddi sorunlar yaşadığını belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52