banner31
banner6

'iki babalı' fare yavrusu dünyaya getirildi: İnsan genetiğiyle oynamaya bir adım kaldı

18 Mart 2023 Cumartesi 22:26
69 Okunma
'iki babalı' fare yavrusu dünyaya getirildi: İnsan genetiğiyle oynamaya bir adım kaldı

Japonya'da bilim insanları, erkek fare kök hücrelerini laboratuvarda dişi hücrelere dönüştürerek ilk kez iki babalı yavru fareler doğurttu. 2018 yılında Çin'de de iki anneyle, baba olmadan yavru fareler ürettiklerini açıklamışlardı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmada bilim insanları ilk olarak erkek farelerin kuyruklarından aldıkları deri hücreleri "çok etkili yapay kök hücrelere" dönüştürdü.

Bunları daha sonra büyüteni ve bir ilaçla tedavi eden uzmanlar erkek fare kök hücrelerini dişi hücrelere dönüştürdü ve işlevsel yumurta hücreleri üretti.

Son olarak, bu yumurtaları dölleyen araştırmacılar, embriyoları dişi farelere yerleştirdi. Bu embriyoların yaklaşık yüzde 1'i, yani 630 embriyodan 7'si canlı fare yavrularına dönüştü.

Araştırma ekibinin lideri Japonya'daki Kyushu Üniversitesi ve Osaka Üniversitesi'nden Katsuhiko Hayashi, geçtiğimiz hafta düzenlenen Üçüncü Uluslararası İnsan Genomu Düzenleme Zirvesi'nde bilim insanlarına yavruların normal bir şekilde büyüdüklerini ve normal bir şekilde ebeveyn olabildiklerini söyledi.

İnsanlara uygulanabilir mi?

Çok az sayıda fare embriyosunun canlı doğduğuna dikkat çeken uzmanlar, aynı tekniğin insan kök hücrelerinde işe yarayıp yaramayacağının henüz bilinmediğine dikkat çekti. Uzak bir ihtimal de olsa bu gelişme, insanlara da uygulanabileceği ihtimalini ortaya çıkarmış olabilir.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre San Francisco'daki California Üniversitesi'nden kök hücre ve üreme uzmanı Diana Laird, "Erkek kök hücrelerini dişi kök hücrelerine dönüştürmek için geliştirilen çok akıllıca bir strateji" dedi.

Araştırmada yer almayan ancak çalışmayla ilgili bir meslektaşı Jonathan Bayerl ile bir yorum yayınlayan Laird "Bu hem kök hücre hem de üreme biyolojisinde önemli bir adım" diye konuştu.

Laird ve Bayerl, çalışmanın hayvanlar ve insanlar için "üreme biyolojisi ve doğurganlık araştırmalarında yeni yollar açtığını" söyledi.

Nesli tükenmekte olan memelileri tek bir erkekten çoğaltmanın mümkün olabileceğine işaret eden uzmanlar "Ve hatta, donör yumurtalarının etik ve yasal sorunlarını aşarken, aynı cinsiyetten erkek çiftler gibi daha fazla insanın biyolojik çocuk sahibi olmasını sağlamak için bir şablon sağlayabilir" diye yazdı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52