banner31
banner6

Yatırımda dövizde olanlar dikkat!

14 Mart 2023 Salı 09:47
198 Okunma
Yatırımda dövizde olanlar dikkat!

Kanal T’de yayınlanan Ferda Ekinci’nin sunduğu haber + programına konuk olan Dr. Ahmet M. Karavelioğlu, şu anda Türkiye’de faizin de kurun da baskı altında olduğunu ve Türkiye’de 14 Mayıs'ta yapılacak seçim sonrası sonuç ne olursa olsun dövizin hızla yükseleceğini belirtti. Kur yükselişinin doğal olarak beraberinde enflasyonun artmasını ve hayatın pahalılaşmasını getireceğini söyledi. 
Dr. Karavelioğlu, "Dövizde yükseliş beklememin 3 temel nedeni var. 1.nedeni Cari açık. Türkiye 2022 yılında 255 Milyar Dolar ihracat yaptı, 365 milyar dolarsa ithalat yaptı. 110 milyar dolar açık verdi. Yani döviz girdi çıktısı arasındaki 110 milyar Dolarlık fark dövize talebi körüklüyor. 
2. neden ise TCMB’nin eksi 50-60 milyar dolar arasında seyreden döviz rezervleri. 3. neden ise yaklaşık 8 aydır 18.50 civarlarında dolanan ve artmayan Dolar kuru. Kurun rekabetçi özelliğini kaybettiğini ihracatçılar sıklıkla dile getirmeye başladılar. Kurun yeterince artmaması ithalatın da artmasına neden oluyor. Bu durumun sürdürülebilir olmadı konusunda hemen hemen herkes hemfikir. 14 Mayıs sonrası seçimle birlikte iktidar kazansa da kaybetse de döviz kuru yükselecek. Dolar Yüzde 20-25 oranında yükselecek" dedi. 
Dr. Ahmet Karavelioğlu, " Seçim sonrasında faiz üzerindeki baskı da kalkacak ve mevduat faizlerinin de hızla yükseldiğini göreceğiz. Kurdaki yükselişi durduracak şey TL faizlerdeki artış olacaktır. Daha önce Türkiye’de %65 civarında, ülkemizde ise %55-60 aralığında olan TL mevduat Türkiye’de KKM’yi de sayarsak %29’lara, bizde ise %19’lara düştü. Yükselen faizle birlikte gerek güvensizlikten, gerek faiz düşüklüğünden, gerekse belirsizlikten dövizde beklemeyi tercih eden mevduat sahiplerinin TL’ye dönmesi kurdaki hızlı yükselişi durduracaktır. " ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 14.03.2023 09:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52