banner31
banner6

Sapiens'in yazarı Harari: "Yapay zeka korkunç bir ekonomik kriz yaratabilir"

11 Kasım 2023 Cumartesi 10:32
20 Okunma
Sapiens'in yazarı Harari: "Yapay zeka korkunç bir ekonomik kriz yaratabilir"

İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari, yapay zekanın felaketle sonuçlanabilecek bir ekonomik krize yol açabileceğini söyledi.

Harari, Birleşik Krallık'ın (BK) tanınmış gazetelerinden Guardian'a verdiği söyleşide, yapay zekanın "insan uygarlığının sonunu getirebilecek çok sayıda tehlikeli senaryo yaratabileceğini" belirtti. 

"Sapiens" kitabıyla ünlenen Harari, yapay zekanın "kendi kendine karar verebilen, yeni fikirler yaratabilen, öğrenebilen ve gelişebilen ilk teknoloji" olduğuna işaret ederek, bunun yol açabileceği sorunları öngörmenin zorluğuna dikkat çekti. 

47 yaşındaki tarihçi, küresel ekonomi sisteminin yapay zekaya devredildiği bir örnek vererek, şunları söyledi: 

Yapay zeka, küresel ekonomik sistem üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmakla kalmayıp, sadece yapay zekanın anlayabileceği ve hiçbir insanın çözemeyeceği yeni finansal aygıtlar yaratmaya başlarsa ne olur? Hiç kimsenin anlayamadığı ve dolayısıyla düzenleyemediği bir finansal sisteme sahip olduğumuzu düşünün. Br kriz patlak verdiğinde kimse ne olup bittiğini çözemez.

Harari, yapay zekanın üreteceği böyle bir finansal kriz durumunun "ekonomik, toplumsal ve siyasi çatışmaları tetikleyerek, dünyayı dolaylı yoldan felakete sürükleyebileceğini" savundu.

İsrailli yazar, BK'nin başkenti Londra'da 1-2 Kasım'da düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi'nde imzalanan Bletchley Bildirgesi'nin çok önemli bir adım olduğunu da söyledi.

Adını Nazi Almanyası'nın şifrelerinin çözüldüğü ve bilgisayar biliminin kurulduğu yer kabul edilen Bletchley Park'tan alan anlaşmaya Avrupa Birliği ülkeleri, BK, ABD ve Çin'in yanı sıra aralarında ChatGPT'nin yaratıcısı Open AI ve Google'ın da yer aldığı büyük yapay zeka şirketlerinin temsilcileri imza atmıştı. Bildirgede, yapay zeka alanında uluslararası işbirliği yapılması, temel güvenlik standartlarının sağlanması, bilgi paylaşımı, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri ön plana çıkmıştı. 

Yapay zekanın denetlenmesinde uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çeken Harari, "Bu zirve çok olumlu bir işaretti. Küresel işbirliği olmadan, yapay zekanın en tehlikeli potansiyelini dizginlemek çok zor olur" dedi.

Independent Türkçe, Guardian, Telegraph

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52