banner31
banner6

2023'te enflasyon yarı yarıya düşecek

08 Aralık 2022 Perşembe 11:07
11 Okunma
2023'te enflasyon yarı yarıya düşecek

Albank Genel Müdürü Dr. Ahmet Melih Karavelioğlu, “Haziran 2023’de 12 aylık enflasyon oranı kabaca yüzde 66’lar düzeyine gerilemiş olacaktır. Enflasyon düşerken aldığımızın hizmet ve ürünlerin fiyatı düşmeyecektir” dedi.

Yaşanan son ekonomik gelişmeleri değerlendiren Albank Genel Müdürü Dr. Ahmet Melih Karavelioğlu şunları şöyledi;  

Türkiye’de yaklaşık 2 aydır, kamu bankaları ve TCMB’nin desteği ile USD TL kuru 18.60 civarlarında salınıyor. Türkiye’deki kamuoyu USD TL kuruna karşı hassastır. Seçime kadar kurun bu düzeylerde, belki enflasyon kadar artarak, kontrollü bir şekilde tutulacağı anlaşılıyor. TL kurundaki bu istikrar ve sakinlik ülkemizde enflasyonun düşmesine yardımcı olacaktır. Ülkemizde yaşanan enflasyonun temel sebebinin kur artışından kaynaklı maliyet artışı olduğunu unutmamak gerekir.

Türkiye’de seçim muhtemelen Mayıs ayında yapılacak ama normal zamanında yani Haziran ayında yapıldığını varsayarsak Ülkemizde Haziran 2022’de nasıl bir enflasyonla karşı karşıya kalırız?

Ülkemizde Ekim ayında %120 ile zirve yapan enflasyon Kasım ayında %114’e düştü. Aralık ayında büyük ihtimalle 103 civarında olacak.

Yukarıdaki tabloda yer alan aylık enflasyon oranları Aralık 2021’den itibaren Haziran 2022’ye kadar gerçekleşen aylık enflasyon oranlarını gösteriyor. Aralık- Haziran aylık enflasyon toplamı %62 olarak gerçekleşmiş durumda.

2022 Aralık ayında aylık enflasyonun %2.5, Ocak- Haziran dönemimde ise aylık enflasyon oranlarının yüzde 2 olacağını varsayarsak, 2021 Aralık – 2022 Mayıs arasında gerçekleşen 62 puan endeksten çıkacak (tablonun ilk sütunu) yerine yeni gerçekleşme olarak tahmin ettiğimiz %14 oranı girecek demektir (tablonun son sütunu.)

Bu basit hesaplamaya göre Haziran 2023’de 12 aylık enflasyon oranı kabaca yüzde 66’lar düzeyine gerilemiş olacaktır.

Enflasyon düşerken aldığımızın hizmet ve ürünlerin fiyatı düşmeyecektir. Aksine fiyatlar kabaca %60 düzeyinde artacak demektir. Enflasyonun düşmesinin fiyatların düşmesi anlamına gelmediğini birlikte yaşayarak deneyimleyeceğiz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52