banner31
banner6

Binamız depreme dayanıklı mı? Denetim maliyeti ne olur?

22 Şubat 2023 Çarşamba 10:43
114 Okunma
Binamız depreme dayanıklı mı? Denetim maliyeti ne olur?

İMO Genel Sekreteri Abdullah Ekinci:

“Telefonlar susmuyor”  

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Sekreteri Abdullah Ekinci, binaların dayanıklılığına ilişkin analizlere yönelik talebin “inanılmaz” derecede arttığını belirterek, “Talep inanılmaz oranda arttı. Laboratuarda telefon durmuyor. İlgili arkadaş telefonlara bakmaktan iş yapamaz hale geldiğini söyledi” dedi.

“Ücretlendirme, metrekareye göre değişiyor”

Ekinci, bina analizlerine ilişkin asgari bir fiyat ortaya koymanın mümkün olmadığını, bu gibi analizlerin ücretlerinin metrekareye göre değiştiğini, birim maliyetlerin İMO’nun web sitesinde yer aldığını söyledi.

Söz konusu testlerin binaların metrekarelerine, yaşlarına göre değiştiğini anlatan Ekinci, “Bazılarından daha çok, bazılarından daha az örnek almamız gerekiyor. Bu nedenle net bir fiyat yok. Değerlendirme teknikleri var” dedi.

Hızlı ön değerlendirme teknikleri…

Farklı ülkelerde “hızlı ön değerlendirme” teknikleri uygulandığını, bu tekniklerin “Nitelikli bir çalışmaya gerek var mı, yoksa bina güvenli mi?” gibi sonuçlar ortaya koyduğunu ancak bu sonuçların bazılarının yüzde 70, bazılarının ise daha az yüzdelikte gerçeklik oranına sahip olduğunu belirten Ekinci, “Bunlar bir araştırmadır ve çıkan sonuç kesinlikle doğrudur diyemeyiz” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki mevzuat…

Kıbrıs’ın kuzeyindeki mevzuatta, bir inşaat mühendisinin sahaya çıkıp binayla ilgili gözlemler yaptığını, ardından ihtiyaç duyulması halinde laboratuar sürecini başlattığını ve örnekler alıp, kontroller gerçekleştirdiğini belirten Ekinci, “Performans analizleri bu kapsamda yapılır. Bilgisayar üzerinde bulunan değerlerle modeller, beklenen depremlere dayanıklı mı, bu soruların yanıtları tespit edilir” dedi

“Ücretlendirme binadan binaya değişiyor…”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Eski Başkanı Seran Aysal Performans analizlerine ilişkin ücretlendirmenin binadan binaya değiştiğini belirtti. Aysal, “Genellikle bina maliyetinin yüzde 1’i olarak hesaplanır. Ama bu rakam mühendisten mühendise, binadan binaya, sorundan soruna değişir. İstenecek ekstra testler ortaya çıkabilir. Bu testler, sözünü ettiğim yüzdeliğin dışındadır. Bu nedenle minimum bir rakam yoktur. Mühendis belki de ön analizden ücret bile istemeyebilir. Rakamsal boyutu çok değerlendirmemek lazım. Sen zamanında üstüne düşeni yaptın mı? Mühendisin ile tanıştın mı? Önemli olan bu. Mühendisiyle hiç tanışmadan bina bitmişse ortada bir sakat durum var diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yenidüzen

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52