banner31
banner6

Erdoğan ikinci turda çok avantajlı

15 Mayıs 2023 Pazartesi 21:34
42 Okunma
Erdoğan ikinci turda çok avantajlı

Türkiye'de dün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması kesinleşirken, Kıbrıs sorunu bağlamındaki kritik seçimler KKTC'de de yakından takip edildi.

28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tura en çok oyu olan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kalırken, seçimin en önemli belirleyicisi kuşkusuz Oğan'a verilen oylar olacak.

Bir çok kesim, milliyetçi tabanı nedeniyle Oğan'ın seçmeninin Erdoğan'a yöneleceği tahminini paylaşıyor. Sinan Oğan ise tarafını ya da tarafsızlığını henüz açıklamadı.

İkinci turu kim kazanır? Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu önderliğindeki Türkiye'de, Kıbrıs siyaseti nasıl şekillenir? Ersin Tatar'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi sonrası yaşanan paradigma değişikliği aynı mı kalır?

Akademisyen, Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, tüm bu konularla ilgili MYK Haber'e değerlendirmelerde bulundu.

"ERDOĞAN ŞANSLI GÖRÜNÜYOR"
Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, ilk tur sonuçlarının ikinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ın çok ciddi bir avantajı olduğunu gösterdiğini kaydetti:

"Bu saatten sonra bu sonuçların değişme ihtimali zor gibi. Zaten sayın Sinan Oğan'ın da oy kitlesine baktığımız zaman, yönelen kesimlerin; vatansever, milliyetçi ve Atatürkçü kesimler olduğu görülüyor. Onların da Kıbrıs konusundaki  eğilimleri ve duruşları çok net." 

"KIBRIS KONUSUNDA CİDDİ BİR TAVİZ BEKLEYENLER YANILDI"
Seçimler öncesi yurt dışından ve Türkiye'den bazı kesimlerin gereksiz yere çok "heveslendiğini" ve özellikle Avrupa Birliği sürecinin yeniden başlaması ile birlikte  "Kıbrıs konusunda ciddi bir taviz koparacağını" sanan kesimlerin ciddi bir yanılgı içinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, "Bu seçim sonuçlarının da bunu doğrular nitelikte olduğunu söyleyebilirim." dedi.

"KİM KAZANIRSA KIBRIS SİYASETİ DEĞİŞMEZ"
Işıksal, Türkiye'deki çıkacak her iki sonuçta da Kıbrıs bağlamında ve dış siyaset anlamında bir değişiklik beklemediğini dile getirdi:

"Sayın Erdoğan da, sayın Kılıçdaroğlu da kazansa, 'egemen eşitliğe dayalı çözüm' bir devlet siyaseti olduğu için değişim olmayacaktır. Bu noktada oluşan dinamikler ve oy oranları, Kıbrıs'ta radikal bir değişikliğin olmayacağını gösteriyor. Dış politikanın da, sonuçlarda belirleyici olarak önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum."

Işıksal, olası bir iktidar değişikliğinde bunun Kıbrıs konusundaki manevra kapasitesinin çok sınırlı olacağını dile getirdi. Hüseyin Işıksal, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'taki iki devletli çözüm zaten bir devlet siyaseti. Milli Güvenlik Kurulu'ndan geçen kararlar var,  sayın Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak New York'taki Birlemiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmalar var, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üyeliğimiz var. Bunlar artık geriye atılacak konular değil. Bunların her biri tarihteki, hukuktaki, siyasetteki yerini almış gelişmeler. Bütün bunlardan sonra ben hiçbir şekilde geri adım beklemiyorum, zaten olmaması da lazım. Olursa da ciddi bir reaksiyon görür; hem halk kesiminden hem sivil toplumdan hem akademik yönden hem siyasetten çok ciddi tepki görür. Ondan dolayı Kıbrıs siyaseti bağlamında Cumhurbaşkanımız sayın Ersin Tatar'ın şu an yürüttüğü siyasete her koşulda tam destek bekliyoruz."

HÜSEYİN IŞIKSAL KİMDİR?
Profesör Dr. Hüseyin Işıksal 1977 Gazimağusa doğumludur. Orta öğrenimini Türk Maarif Koleji'nde tamamladıktan sonra 1998 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Yüksek Şeref Derecesi ile mezun oldu. Aynı yıl British Council tarafından verilen "Chevening of Cyprus" bursunu kazanarak 2000 yılında İngiltere’de University of Warwick Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü'nden Yüksek Lisans derecesini aldı. Birinci doktora derecesini İngiltere’de University of Keele Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü'nden 2009 yılında “Asimetrik Müzakereler: Çifte standartlı Uluslararası Sistem ve Türkiye - Avrupa Birliği İlişkileri” başlıklı teziyle tamamladı. Daha sonra 2000 yılında başlayıp ara verdiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden “Ortadoğu’nun Bağımlı Hale Getirilmesi: Cemal Abdül Nasır'ın Mısır'ı ve Saddam Hüseyin'in Irak'ı” başlıklı doktora teziyle ikinci doktora derecesini aldı.  

2002 yılından beri sırasıyla Türkiye, İngiltere, ve Kuzey Kıbrıs’ta çeşitli üniversitelerde tam zamanlı öğretim üyeliği yapan Işıksal, 2010 yılında KKTC’ye geri döndü. 2014 yılında Uluslararası İlişkiler ana bilim dalında doçent oldu. KKTC ve Türkiye Yüksek Öğrenim Kurulu'ndan (YÖK) ayrı olarak alınmış iki doçentlik diploması vardır. 2019 yılında Uluslararası İlişkiler ana bilim dalından profesör unvanı aldı.

Aralarında London School of Economics and Political Science’ın da bulunduğu pek çok ülke ve üniversitede aralarında "Kıbrıs sorunu, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’taki pozisyonu, Egemenlik ve Self-determinasyon hakları" olmak üzere çeşitli konularda konferans ve seminerler verdi. 30'un üzerinde yüksek lisans tezi danışmanlığı yaptı.

Electoral Studies, Alternatives, Asia Pacific Review, Gazi Academic View, International Journal of Ecological Economics, ve Review of Research and Social Intervention gibi önemli uluslararası dergilerin ve uluslararası kitap bölümlerinin yer aldığı 40’ın üzerinde ingilizce akademik yayını vardır. 4’ü uluslararası olmak üzere 6 kitap editörlüğü yaptı. Bu kitaplar arasında 2015 yılında Peter Lang tarafından İngilizce olarak yayınlanan Turkish Foreign Policy in the New Millennium (Yeni Milenyum’da Türk Dış Politikası), 2016 yılında Gazi Kitabevi tarafından yayınlanan Mavi Elma: Türkiye-Avrupa İlişkileri ve 2017 yılında dünyanın en iyi yayın evleri arasında olarak gösterilen Springer Nature tarafından yayınlanan Turkey’s Relations with the Middle East: Political Encounters after the Arab Spring (Türkiye-Orta Doğu İlişkileri: Arap Baharı sonrası Siyasi Karşılaşmalar), 2020 yılında Peter Lang tarafından yayımlanan Cyprus: Alternative Solution Models (Kıbrıs: Alternatif Çözüm Modelleri) ve yine 2020 yılında Peter Lang tarafından yayımlanan Historical Examinations and Current Issues in Turkish-American Relations (Türk-Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Analizi ve Güncel Meseleler) vardır.

2016 yılından itibaren Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyeliği ve 2018-2020 yılları arası aynı üniversitenin YÖDAK Uluslararası İlişkiler Planlama ve Koordinasyon Kurulu Temsilcisi olarak görev yaptı.

2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Müzakere Danışma Kurulu üyesi ve 2018 yılında KKTC Başbakanlığı tarafından oluşturan Kapalı Maraş Komisyonu'nda görev aldı.

2020 Aralık ayından itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı, Müzakere Heyeti Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevlerine atandı.

Prof. Dr. Hüseyin Işıksal evli ve 2 erkek çocuk babasıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52