banner31
banner6

Kıbrıslı Rumlar Kuzey’'de konut avında

15 Ağustos 2022 Pazartesi 10:28
85 Okunma
Kıbrıslı Rumlar Kuzey’'de konut avında

Kıbrıslı Rumlar çarşı-pazar alışverişi yanında Lefkoşa ve Mağusa’da sınıra yakın bölgelerde “konut” kiralamaya da başladı.

Kıbrıslı Rumlar çarşı-pazar alışverişi yanında Lefkoşa ve Mağusa’da sınıra yakın bölgelerde “konut” kiralamaya da başladı

Birçok Kıbrıslı Rum ile Güney’de okuyan, çalışan yabancılar pahalı kiralara çare olarak Kuzey’i tercih etmeye başladı

Güney’den yükselerek gelen talep, Kuzey’de halkın canını yakan mal ve hizmetlerin fiyatlarının düşmesine engel oluyor

SINIR BÖLGELERİ REVAÇTA

Türk Lirası’nın Euro önünde aşırı değer kaybı ve Güney Kıbrıs’ta giderek artan enflasyon nedeniyle alış-verişte oldukça ciddi bir yoğunlukla Kuzey Kıbrıs’a yönelen Kıbrıslı Rumlar, artık Lefkoşa ve Mağusa’da özellikle sınıra yakın bölgelerde “konut” kiralamaya da başladı. Politis gazetesi dün manşetten yer verdiği ve iç sayfadan detaylandırdığı bir haberinde, Kıbrıslı Rumların pahalılıktan kurtulmak için Kuzey Kıbrıs’ı tercih ettiklerini ifade etti. Haberde, bazı Kıbrıslı Rum çalışan ve öğrencilerin çıkış yolunu Kuzey Kıbrıs’ta bulduklarını kaydeden gazete, KKTC’de yaşayıp, üniversitelerine gitmek için her gün kara kapılarından (Metehan ve Lokmacı) geçen öğrenciler bulunduğunu yazdı. Gazete, Güney Kıbrıs’ta kiraların yükselerek ilerlediğini ve bu konunun yalnızca Limasol değil, Lefkoşa’da problem teşkil ettiğini kaydetti.

250 EURO KİRA UCUZ KALIYOR

Kuzey Kıbrıs’ta, Metehan sınır kapısını geçtikten sonra yer alan bölgede 2-3 yatak odalı dairelerin olduğu büyük siteler inşa edildiğini ve iki odalı daireler için istenen 250 Euro civarındaki kiraların ise düşük gelirli Rum öğrenciler ve gençler açısından cazip olduğunu yazan gazete, bu durumun Mağusa bölgesinde de görülmeye başlandığını ve birçok Kıbrıslı Rum çalışanın, Mağusa’yı tercih ettiğini ifade etti. Röportaj çerçevesinde konuşan kişiler, ucuz kiralar haricinde KKTC’de genel olarak ürün ve akaryakıt fiyatlarının daha ucuz ve erişilebilir olduğunu söyledi. Rum tarafında bin Euro’dan daha az maaşa sahip gençlerin, kiraların 500 Euro’dan başladığı Güney Kıbrıs aksine, Kuzey’de yaşamlarını sürdürebileceklerini belirtti.

MAĞUSA BÖLGESİ DE KEŞFEDİLDİ

Mağusa’nın güneyindeki otellerde görevli çok sayıda çalışanın ise Mağusa bölgesinde daire kiralamayı tercih ettiğini yazan gazete, bu kişilerin işlerine gidip gelmek için her gün Derinya ve Akyar sınır kapılarından geçiş yaptıklarını belirtti. İnsanların ikamet etmek için KKTC’yi tercih etmelerinin temel nedeninin de bu durumda ucuz kiralar olduğunu yazan gazete “yalnızca özgür Mağusa bölgesinde çalışan Kıbrıslı Rumların değil, başka ülkelerden çalışanların da Kuzeyde kaldığına” işaret etti. Güney Kıbrıs’ta, devlet veya özel üniversitelerin yakınlarında bulunan tek odalı dairelerin kiralarının en iyi ihtimalle 500 Euro’dan başladığını yineleyen gazete, Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine dayanarak, Güney Kıbrıs’taki çalışanların büyük bir oranının maaşının bin 250 Euro civarında olduğunu belirtti. Gazete, buna paralel olarak, çalışanların %50’sinin ayda bin 500 Euro’dan az maaş aldığını da ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52