banner31
banner6

Kürşat, Güney Kıbrıs’a iade edilmeye itiraz etti

17 Ocak 2024 Çarşamba 11:38
29 Okunma
Kürşat, Güney Kıbrıs’a iade edilmeye itiraz etti

Tatil için gittiği İtalya’da tutuklanan Avukat Akan Kürşat’ın davası 6 Şubat’a ertelendi. Kürşat dün çıkarıldığı mahkemede Güney Kıbrıs’a iade edilmesine karşı çıktı

Tatil için gittiği İtalya’da tutuklanan ve dün Roma’da mahkemeye çıkarılan Avukat Akan Kürşat’ın davası 6 Şubat tarihine ertelendi. Avukat Kürşat, dün çıkarıldığı mahkemede Güney Kıbrıs’a iadesine can güvenliği olmadığı gerekçesiyle itiraz etti.
Akan Kürşat, davası görüşülene kadar tutuklu kalacak.
Akan Kürşat, önceki hafta yılbaşı tatili için bulunduğu İtalya’da, “kuzeydeki Rum mallarının satışı” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Kürşat, Güney Kıbrıs’a iadesine itiraz etti

Cyprus Mail’in haberine göre, İtalya’da kuzeydeki mülk satışı nedeniyle tutuklanan avukat Akan Kürşat, geçmişte Kıbrıslı Türk bir mahkumun öldürülmesini gerekçe göstererek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde merkezi hapishanelerin kendisi için güvenli olmayacağını öne sürerek, Güney Kıbrıs’a iadesine itiraz etti.
16 gündür cezaevinde tutulan Kürşat, 2022 yılında bir Kıbrıslı Türk tutuklunun öldürülmesi nedeniyle bir Kıbrıs hapishanesinde güvende olmayacağını söyledi.
Mahkeme bundan sonra ne olacağını değerlendirmek için 6 Şubat’ta toplanacak.
Gazete “yasadışı satış” iddiası nedeniyle 2007 yılında Akan Kürşat hakkında Kıbrıs’ta Avrupa tutuklama emri çıkarıldığını belirterek, o dönem İngiliz dolandırıcı Gary Robb’un da tutuklandığını yazdı.
Kürşat, eğer Kıbrıs Cumhuriyeti’ne iade edilirse Lefkoşa Bölge Adliyesi’nde yargılanacak. Ancak itirazın ardından yasal prosedürler, kendisine yöneltilen suçlamaların İtalyan hukukuna göre ne ölçüde suç sayıldığını ve ne ölçüde bir yıldan fazla hapis cezası gerektirdiğini belirleyecek.
Cyprus Mail, Kürşat’ın eninde sonunda iade edilmesinin beklendiğini çünkü İtalya’da tutuklanması ancak tutuklama emrinde yer alan suçlamaların o eyaletin yasalarına göre eşdeğer kabul edilmesi halinde hukuka uygun olabilecek.
Gazete, “Kürşat, ilk olarak 2005 yılında Robb ve Kıbrıslı Türk bir müteahhitle birlikte Türk pasaportuyla, kalkınma şirketi AGA Development’ın hukuk müşaviri olarak görev yaptığı sırada dolandırıcılık ve mülklerin hak sahibinin onayı olmadan kullanılması nedeniyle tutuklanmıştı” diye yazdı.
Cyprus Mail, İngiliz bir çiftin, kuzeydeki bir villanın tapularının verilmemesinin ardından yapılan hileli satışın ardından adalet arayışına girdiğini de hatırlattı.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin daha sonra Europol’e başvurmadan tutuklama emrini iptal ettiği, ancak 2007’de başka bir tutuklama emrinin yeniden yayınladığı ve bu da davaya dördüncü bir suçluyu, yani projenin mühendisinin eklediği bildirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52