banner31
banner6

Meclis'te Din İşleri Başkanı ve hükümetin tavrı konuşuldu

17 Ocak 2023 Salı 19:26
21 Okunma
Meclis'te Din İşleri Başkanı ve hükümetin tavrı konuşuldu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerinin güncel konuşmalarında Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Ünsal’ın konuşmaları ve hükümetin tavrı eleştirildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerinin güncel konuşmalarında Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Ünsal’ın konuşmaları ve hükümetin tavrı eleştirildi. Sö alan bakanlar ise Bakanlar Kurulu tarafından konuyla ilgili açılan soruşturma neticesinde gereğinin yapılacağını söyledi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın, “Gerici faaliyetlere ve hak gasplarına sessiz kalan devekuşu hükümetine sorular” konulu güncel konuşmasının ardından söz alan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eleştirilere yanıt verdi.

ÇAVUŞOĞLU: “TOPLUMU İLGİLENDİREN HER KONU GÜNDEMİMİZDEDİR”

Toplumda din eğitimi konusunda şiddetli bir talep olduğunu ve izinli olması kaydıyla bu talebin karşılanması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “İlahiyat öğretmenleriyle bu dersleri veriyoruz. Sanmayın ki Müslüman olmayan bir çocuğa bu dersi veriyoruz. Zorunlu yaptık ama Türk ve Müslüman olanlara zorunlu yaptık. Çocuk derse ki ‘bu dersi almak istemem’, muaf tutarız. Kimseyi mecbur etmiyoruz” diye konuştu.

Din eğitimiyle ilgili yerleri denetlemek adına büyük efor sarf ettiğini anlatan Çavuşoğlu, 4’lü hükümet döneminde hiç denetim yapılmadığı suçlamasında bulundu.

Okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği dersine ihtiyaç olmadığını da söyleyen Çavuşoğlu, “Halkımız arasında cinsiyet eşitsizliği yoktur” dedi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın yerinden söz alarak “Ahmet Ünsal ile ilgili neyi araştırıyorsunuz?” diye sorması üzerine Çavuşoğlu, “Tüm sorularınız, tüm değerlendirmeleriniz tarafımızdan dikkate alınmaktadır. Hükümet adına konuştuğum için ona göre konuşuyorum. Burada kişi üzerinden başlatılan tartışma bizim tarafımızdan da değerlendirilmektedir. Toplumu rahatsız eden her konu Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilir. Bir kişi için ‘görevden alınsın’ dendiği zaman, burada hükümet adına konuşan bir bakan olarak beklentiniz doğrusunda bir konuşma yapmam mümkün değil. Ama tüm dediklerinizin dikkate alındığının altını çizmek isterim. Toplumu ilgilendiren her konu gündemimizdedir” yanıtını verdi.

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci de yerinden söz alarak, “Bu memurumuzun yasalara aykırı davrandığı ortadayken bize hala görevden alıp almama konusunda kararsız olduğunuzu söylüyorsunuz. Bu kişinin hemen el çektirilmesi gerekir. ‘Biz buradayız ama yetkimiz yoktur’ deyin de bu iş kapansın” dedi.

Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkenin her zaman laik kalacağına vurgu yaparak, CTP’nin dini bilgiler konusunda halktan gelen taleple ilgili vizyonunu sordu. Çavuşoğlu, Din İşleri Başkanıyle ilgili hükümetin bir karar vereceğini ve kendisinin hükümet adına bir karar belirtmesinin doğru olmayacağını da yineledi.

Yine yerinden söz alan UBP Milletvekili Özdemir Berova ise, Doğuş Derya’nın dediklerinin nereye gittiği konusunda farkındalığı olmadığını savundu.

DERYA: “HÜKÜMET ZAMANA OYNUYOR”

Yeniden söz alarak kürsüye çıkan CTP Milletvekili Doğuş Derya, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği derslerine okullarda ihtiyaç olmadığını söylemesini eleştirdi ve ülkedeki kadına şiddet ile çocuk istismarı olaylarından bahsetti.

Din İşleri Başkanının görevden alınmasını tek talep edenin CTP olmadığını vurgulayan Derya, “Dün 47-48 tane örgüt bu talebi ortaya koymuştur” dedi ve hükümete ‘soruşturma açtık’ diyerek zamana oynama eleştirisinde bulundu.

BARÇIN: “LAİKLİĞİN, YURT SEVGİSİNİN, SİYASİ İRADENİN SAĞI SOLU OLMAZ”

“Vergide adaletsizlik” konulu güncel konuşma istemiyle kürsüye çıkan CTP Milletvekili Devrim Barçın da sözlerine Din İşleri Başkanına yönelik açılan soruşturmaya değinerek başladı.

“Laikliğin, yurt sevgisinin, siyasi iradenin sağı solu olmaz” diyen Barçın, Din İşleri Başkanına yönelik açılan soruşturma ile ilgili sorularının çok yerinde olduğunu söyledi.

Hükümete mensup parti başkanlarının bugün mecliste olmadığına dikkat çeken ve parti başkanlarının Din İşleri Başkanı ve bakan değişiklikleri ile ilgili olarak Ankara’ya icazet almaya gittiğini savunan Barçın, “Bu ülkeyi yurt bilenler iradelerinin burada yansımasını istiyorlar, Ankara yollarında değil. CTP olarak bu ülke insanının siyasi iradesine sahip çıkacağız” dedi.

Konuşmasından 9 Ocak 2023 tarihinde Vakıflar İdaresi’nde açılan ‘Genel Müdür Yardımcısı’ münhali konusuna da değinen Barçın, 14 Ekim 2022 tarihinde Başbakan Ünal Üstel’in Vakıflar İdaresi’ne istihdam yapılmayacağı, yapılması halinde ise mevzuat uyarınca soruşturma açılacağına ilişkin yazı yazdığını kaydetti ve “Münhal açıldı mı, açıldı. Varsa yetkiniz başlatın soruşturma Benter hakkında da. Sözünün eriyse yapacak yazdığı yazının gereğini” dedi.

TAÇOY: “AHMET ÜNSAL’IN DEDİKLERİNİ TASVİP ETMİYORUM”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da söz alarak, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın dediklerini tasvip etmediğini ve Ünsal ile ilgili soruşturma açıldığını kaydetti.

Ahmet Ünsal’ın atanmış bir memur olduğunu ve açılan soruşturma neticesinde göreve devam mı edecek alınacak mı belli olacağını vurgulayan Taçoy, muhalefetin eleştirilerini “kürsüden halka oynanan bir oyun” olarak niteledi.

BESİM: “ÜNSAL İÇİN GEREĞİNİN YAPILMASINI BEKLİYORUZ”

CTP Milletvekili Filiz Besim ise “Sağlıkta Güncel Sorunlarımız” konulu konuşma yaptı.

Sağlık konusundan önce Din İşleri Başkanı ile ilgili de konuşan Besim, “KKTC Anayasası'nı bu kadar açık ihlal etmiş, kadın haklarına, gelenek göreneklerimize bu kadar açık saldırmış bir kişi için gereğinin yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52