banner31
banner6

Nadir Görülen Hastalıklar Ağı: Fetilketonüri, ücretsiz olarak yeni doğan taraması kapsamına alınmalı

31 Mayıs 2023 Çarşamba 18:54
39 Okunma
Nadir Görülen Hastalıklar Ağı: Fetilketonüri, ücretsiz olarak yeni doğan taraması kapsamına alınmalı

Nadir Görülen Hastalıklar Ağı, Kuzey Kıbrıs’ta görülme sıklığı yüzde 2,5 olan, nadir bir hastalık olan Fetilketonüri’nin,  diğer ülkelerdeki gibi ücretsiz olarak devlet tarafından yeni doğan taraması kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.

Nadir Görülen Hastalıklar Ağı (NGHA), “1 Haziran Uluslararası Dünya Fetilketonüri Günü” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Fetilketonüri hastalığından muzdarip kişilerin NGHA’a üye olarak seslerini duyurabileceklerine işaret edildi.

Fenilketonüri’nin, PKU ve otozomal resesif olarak anılan kalıtsal bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, Fenilketonüri’nin kanda fenilalanin adı verilen madde seviyesinin yükselmesiyle ortaya çıktığı ve tedavi edilmemesi durumunda, fenilalanin vücutta zararlı seviyelere çıkmasına, bu durumun da hastalarda zihinsel engelliliğe ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu kaydedildi.

Tüm dünyada devlet tarafından ücretsiz olarak yeni doğan çocuk taramasında bulunan hastalığın, Kuzey Kıbrıs’ta ailelerin insiyatifine bırakıldığını ve ücretli olarak yurtdışına gönderilerek yapıldığı ifade edilen açıklamada, hasta yakınlarının teşhis ve tedavi için uzman doktor bulamadıklarını, hastalığa özgü tetkikler için yurt dışına gitmek zorunda bırakıldıkları kaydedildi.

Hastaların düzenli yapmak zorunda olduğu Fenilalalin ve trozin tahlillerinin de Kuzey Kıbrıs’ta yapılamadığına dikkat çekilen açıklamada, hastaların bu nedenle yurtdışına gitmek zorunda olduklarını, bunun da maddi ve manevi olarak yıpratıcı olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Nadir görülen hastalığa sahipseniz, yakınlarınız nadir hastalıktan dolayı teşhis, tetkik ve tedavilerinde sıkıntı yaşıyorsa veya nadir görülen bir hastalıkla mücadele eden, araştırma yapan bir kurum ve  kuruluş iseniz, sizleri ağa katılmaya ve destek vermeye davet ederiz.”

Açıklamada, destek vermek ve daha fazla bilgi almak isteyenlerin [email protected]  adresine veya 0392 228 83 37 numaralı telefondan Evrensel Hasta Hakları Derneği’ne ulaşabilecekleri belirtildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52