banner31
banner6

Öksüzoğlu: TÜFE ARALIK AYINA GÖRE ; AYLIK , SON 44 YILIN, YILLIKTA İSE SON 19 YILIN EN YÜKSEK RAKAMINA ULAŞTI

05 Ocak 2022 Çarşamba 17:55
62 Okunma
Öksüzoğlu: TÜFE ARALIK AYINA GÖRE ; AYLIK , SON 44 YILIN,  YILLIKTA İSE SON 19 YILIN EN YÜKSEK RAKAMINA ULAŞTI

UBP Girne milletvekili adayı, KKTC İstatistik Kurumu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Türel Özer Öksüzoğlu Kanal T’de katıldığı “Pınar Gözek ile Günaydın Kıbrıs” programında ülkedeki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Öksüzoğlu,Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) yaşanan rekor yükselişe dikkat çekti.  TÜFE’de geçen yıllara arasındaki değişimi de ortaya koyarak; 2001 yılında  76.8, 2018  yılında 29.96 ve 2021 yılında ise 46.09’a ulaşarak son 19 yılın en yüksek yıllık TÜFE’ye ulaştığını ifade etti. 
Kamu görevlilerine, emeklilere, engelli ve sosyal yardım maaşlarına  yapılacak zam oranlarında belirleyici ola TÜFE, 2021'in ilk altı ayında (Ocak –Haziran) 8.33 olarak belirlendi ve Temmuz maaşında  memurun cebine yansıdı. Yine Kurumun hesapladığı TÜFE  verilerine göre 2021'in ikinci altı ayındaki (Temmuz-Aralık) rakam 37.26 olarak belirlendiğini ve bunun  Ocak ayı maaşına yansıyacağını söyledi.
Sonuçta, dövizin yükselmesiyle tüm ana gruplarda ciddi bir yükseliş yaşanarak, tek başına Aralık ayı’nda oranın yüzde 15.16’a yükseldiğine işaret etti. 

Öksüzoğlu, dövizin yükselmesiyle piyasada  fiyatların  uçtuğunu ancak dövizin düşmesine karşın piyasadaki pahalılığın azalmadığını söyledi. Bu çerçevede, yapılmakta olan denetimlerin yeterli olmadığını ve çok daha ciddi denetimlerin yapılması gerektiğinin herkes tarafından farkına varıldığını ifade etti. Nitekim artık denetimlerin yoğunlaştığını ve çok ciddi para cezalarının kesileceğini de belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52