banner31
banner6

Turgay Deniz: Kayıt dışı ekonomi yüzde 80 oranında

15 Mayıs 2023 Pazartesi 11:11
31 Okunma
Turgay Deniz: Kayıt dışı ekonomi yüzde 80 oranında

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ‘Sabah Postası’ isimli programa konuk oldu.  

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki seçimleri değerlendiren Deniz, Türkiye halkının istikrardan yana oy kullandığını söyledi. Deniz, “Hiçbir vatandaş Türkiye’de kaos ortamının yaşanmasına fırsat vermez” dedi.

Deniz, Türkiye Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın fark ile ikinci turu kazanacağını söyledi.

“DÖVİZ BASTIRILDI”

Deniz, Türkiye’deki seçim sonrası yaşanabilecek ekonomik gelişmelerle ilgili ifadeler kullanarak, dövizin bastırıldığını söyledi. Döviz kurlarının daha fazla yukarıya çıkacağını beklemediğini ifade eden Deniz, “Yüzde 15’lik artış olmasını bekliyoruz” dedi.

Deniz, TL’nin değer kaybettiğini; fakat ihracat potansiyelinin arttığını belirtti. Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a bir akım olduğuna işaret eden Deniz, kuzeyden her türlü alışveriş yapıldığını söyledi.

“DEVLETİN GELİRLERİ SADECE MEMUR VE EMEKLİ MAAŞINI ÖDEMEYE YETİYOR”

Devletin batmış bir ekonomisi olduğunu da kaydeden KTTO Başkanı Deniz, devletin gelirlerinin sadece memur ve emeklilerinin maaşlarını ödemeye yettiğini söyledi.

“Muazzam bir mali kriz var” diyen Başkan Deniz, imkanların peşkeş çekildiğini taş taş üzerine konulmadığını ifade etti.

“KAYIT DIŞI EKONOMİ YÜZDE 80 ORANINDA”

Deniz, kayıt dışı ekonominin yüzde 80 olduğunu savunarak, 2022 yılında giriş gümrüklerinde 4 milyar TL peşin KDV ödendiğini, dahilde toplanan KDV’nin ise 1 milyar TL olduğunu anlattı.

Kayıt dışı ekonomiyi tetikleyen boşluklar olduğunu söyleyen Deniz, “Teşvikler, korumalar ve muafiyetler var. Sonsuza dek bu haklar gidiyor. Böyle bir dünya yok” dedi.

“SİGORTA PRİM DESTEĞİ 10 KİŞİYE KADAR VERİLECEKSE HİÇ VERİLMESİN”

Sürdürülemeyen bir yapı nedeniyle refah seviyesinin yükselmesinden bahsedilemeyeceğini kaydeden Deniz, hayat pahalılılığının azaltılabileceğini bunun için cesaret gerektiğini belirtti.

Sigorta prim desteğinin önemine de değinen Deniz, desteğin 10 kişiye kadar verilecek olmasını eleştirdi. Deniz, “10 kişiye kadar verilecekse hiç verilmesin” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başbakan olduğu dönemi anımsatan Deniz, o dönem verilen sigorta prim desteği ile kayıt dışılığın önlendiğini, 70 bin olan sigortalı çalışanın 120 bine yükseldiğini ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52