banner31
banner6

Yüksek Komisyonun İnsanımızla Alakası Yok

17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:14
16 Okunma
Yüksek Komisyonun İnsanımızla Alakası Yok

Kanal T’de katıldığı “Gazete” programında emlak komisyonları ile ilgili konuşan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Komisyon oranlarının yüksek olması bizim insanımızın konut sahibi olmaması ile alakalı değildir.  Konut sahibi olmamasının nedeni Türk parasının aşırı değer kaybetmiş olması, insanlarımızın alım gücünün düşmüş olması, küresel ekonomide bütün inşaat maliyetlerinin döviz bazında yüzde 20-30 oranında artmış olmasıdır. Sizin eviniz var, dersiniz ‘Kardeşim ben bu evime 50 bin lira isterim. Kaça satarsan üstü senin olur?’ Adam da alır gider bunu dışarıda 60'a satar, 50'yi getirir verir sana, kendi komisyonunu alır. Komisyon oranlarının yüksek olmasının bizim insanımızın konut sahibi olamıyor olmasıyla bir alakası yoktur.” diye konuştu. 
EMLAKÇILAR YASASI MECLİS’TEN GEÇİRİLMELİDİR
Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesi beklenen İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Emlakçıların Kaydı Yasası hakkında da konuşan Gürcafer, açıklamalarına şöyle devam etti;
“Şimdi bu emlakçılık mesleğinin disiplin altına alınması, kayıt altına alınması ve vergilendirmesi şarttır. Devletin bundan doğru düzgün şekilde payına düşeni alması, bu mesleği icra eden insanların bir disiplin altında olması, önüne gelenin bu işi yapmaması şarttır. Bunu kendi içinde tartışmak lazım. ‘Emlakçıların Kaydı Yasası’ tam olarak bununla ilgilidir. 
İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Emlakçıların Kaydı Yasası, yani devlet oturacak diyecek ki; ‘Bu mesleği bunlar yapabilir, şu şekilde yapabilir. Ofisini şöyle kuracak, teminatını şöyle verecek. Şu kadara ihtiyaç vardır, bu kadarın üstünde olmayacak.’ Yabancı bu işi yapacaksa şu şekilde bununla birlikte yapacak, kuralları duyacak. Bu kuralları koyan bir yasa olması lazım ki bu dediklerim gerçekleşsin. Bunun çalışması yapıldı, hazırlandı. Bu işi, bu mesleği disiplinize edecek olan yasadır. 
Dolayısıyla burada işin içerisine vergi hukuku da girer. Vergi kaçırdığın tespit edilirse, şu olursa bu olursa o ağır cezaları koyarsın. Bunun bu çerçevede bir disiplin edilmesi lazım.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52