Üstel, açıklamasında şu mesajları öne çıkardı:
Toplumsal Sorumlulukla Hareket Ediyoruz
“Halkımıza hizmet etmek yalnızca görevimiz değil, aynı zamanda insani ve vicdani bir sorumluluktur. Ülkemizde yaşayan, yatırım yapan ve ekonomimize katkı sağlayan herkesi kapsayan adımlar atıyoruz.”
Yabancılar ve İkamet İzinleri Tüzüğü'nde Önemli Değişiklikler
Yeni düzenlemelerle birlikte:
-
Taşınmaz Mal Satış Sözleşmesine 90 Günlük Vize Kolaylığı: Tapu yerine Gelir ve Vergi Dairesi onaylı satış sözleşmesi ile de 90 günlük vize alınabilecek.
-
18 Yaş Altı Öğrencilere İkamet Muafiyeti: Eğitim Bakanlığı’na kayıtlı kurumlarda öğrenim gören 18 yaş altı yabancı çocuklar, ikamet izninden muaf tutulacak.
-
Evlilikte Yasal Statü Şartı: KKTC vatandaşıyla evlenen yabancıların muafiyet hakkı, evliliğin yasal statüdeyken yapılmış olması koşuluna bağlandı.
-
Kısa Dönem İkamet Süresi Uzatıldı: İlk başvurularda 1 yıl, müteakip başvurularda 2 yıl ikamet izni verilecek.
-
Tapulu Mal Sahiplerine 5 Yıllık İkamet İzni: Tapu sahibi yabancılara gelir şartı aranmaksızın 5 yıllık izin tanınacak.
-
Satış Sözleşmesi ile 2 Yıl, Alım İzniyle 5 Yıl İkamet Hakkı: Asgari gelir şartı korunarak, sözleşmeli başvurulara 2 yıl; Bakanlar Kurulu izni ile 5 yıl izin verilecek.
-
18 Yaş Altı Öğrencilere Ceza Affı: İzinsiz kalan öğrencilere yönelik geçmişe dönük para cezaları affedildi.
60 Yaş Üzeri Yabancılar İçin Sağlık Sigortasında Kolaylık
Taşınmaz mal sahibi 60 yaş üzeri yabancıların sağlık sigortası kontrol süreleri 1 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Ayrıca bu işlemler artık yalnızca kamu değil, özel hastaneler ve laboratuvarlar üzerinden de yapılabilecek.
“Laf Değil, İş Üretiyoruz”
Başbakan Üstel, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Laf değil, iş üretmeye; halkımızın hayatına doğrudan dokunan reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu düzenlemelerle hem sosyal adaleti güçlendiriyoruz hem de KKTC’ye güvenerek yatırım yapan bireylerin yaşamına değer katıyoruz.”