banner31
banner6

‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesi yayımlandı: HIV, frengi, uyuz ve Hepatit B’de artış gözlemlendi

23 Mayıs 2023 Salı 17:54
102 Okunma
‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesi yayımlandı: HIV, frengi, uyuz ve Hepatit B’de artış gözlemlendi

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı 2022 yılı ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesine göre ‘bin 694 kişiye Hepatit B, 27 kişiye frengi, 161 kişiye uyuz ve 68 kişiye HIV’ teşhisi konuldu… Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, Hepatit B, frengi ve HIV’nin cinsel yol veya kan ile bulaştığını aktarırken, uyuzun bir deri hastalığı olduğunu ve temas ile bulaşabildiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı, 2022 yılı ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesini yayımladı.

BİN 694 KİŞİ HEPATİT B HASTASI

Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre 2022 yılı itibariyle ülkede toplam bin 694 Hepatit B taşıyıcısı olduğu açıklandı. Verilere göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 649 kişinin Hepatit B taşıyıcısı olduğu, bin 45 Hepatit B taşıyıcısının ise 3’üncü ülke vatandaşı olduğu dikkatleri çekiyor.

İSTATİSTİKLERE GÖRE 27 KİŞİ FRENGİ HASTALIĞININ TEDAVİSİNİ OLDU

Frengi hastalığındaki artış da yayımlanan verilere yansıdı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2021 yılında 11 kişi ‘Frengi’ tanısı ile tedavi edilirken, bu rakam 2022 yılında istatistiklere 27 olarak geçti.

TOPLAM 161 KİŞİ UYUZ TEDAVİSİ GÖRDÜ

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan listede bulaşıcı bir deri hastalığı olan Scabies (Uyuz) hastalığının ise 2021’e oranla 4 kat arttığı gözlemlendi. 2021 yılının tamamında 15 kişide tespit edilen uyuz, 2022 yılı Ocak-Aralık aylarında 161 kişide görüldü… Yayımlanan verilere göre 82’si KKTC, 66’sı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 13’ü 3’üncü ülke vatandaşı olmak üzere toplam 161 kişi bu hastalık dolayısı ile tedavi gördü.

TOPLAMDA 68 KİŞİYE HIV TEŞHİSİ KONULDU

HIV pozitif vakalarının da 2021 yılına oranla yükselişte olduğu gözden kaçmadı… Listeye göre 2022 yılında KKTC vatandaşı 7 kişi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 16 kişi ve diğer ülke vatandaşı 45 kişiye HIV teşhisi konuldu.

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar Listesi’ ile ilgili Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, Hepatit B, frengi ve HIV’nin cinsel yol veya kan ile bulaştığını aktarırken, uyuzun bir deri hastalığı olduğunu ve temas ile bulaşabildiğini ifade etti.

“HEPATİT B HASTALARININ AKUT VAKALARINDA YÜZDE 5-10 CİVARINDA KRONİKLEŞME SÖZ KONUSU”

Hepatit B’nin viral bir hastalık olduğuna değinen Bayraktar, “Hepatit B virüsü insandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları yoluyla bulaşır, akut vakalarında yaklaşık yüzde 5-10 civarında kronikleşme söz konusudur” şeklinde konuştu.

Bayraktar, Kronik Hepatit B hastalığının siroz hastalığına dönüşebileceğini ve bunun için takip edildiğini dile getirerek, “Dönüştüğü an müdahale edilir” dedi.

“HIV HASTALARI TEDAVİLERİNE ÖMÜR BOYU DEVAM ETMELİDİR”

HIV’nin kan ve cinsel temas yoluyla bulaşan tedavisi bırakıldığında ise ölüme sebebiyet verebilecek kadar ciddi bir hastalık olduğuna değinen Bayraktar, “Ancak tedavi süresince herhangi bir sorun yaşanmaz… Tanı konar konmaz tedaviye başlanmalı ve ömür boyu devam edilmeli” şeklinde konuştu.

“FRENGİ’NİN TANISI VE TEDAVİSİ KOLAYDIR”

Frengi hastalığının ise ‘Treponema pallidum’ adı verilen bir bakterinin yol açtığı ve vücudun çeşitli dokularında hasara neden olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bu hastalığın en önemli bulaş yolu cinsel ilişkidir. Tanısı ve tedavisi çok kolaydır” ifadelerini kullandı.

“UYUZUN TEDAVİSİ KOLAYDIR ANCAK ÇOK TEKRAR EDER”

Son olaraksa uyuzun bir parazit hastalığı olduğunu dile getiren Bayraktar, bu hastalığın vücutta kaşıntı ile kendini gösterdiğini tedavisinin kolay olduğunu ama çok fazla tekrar ettiğini söyledi. Bayraktar, “Çevreyi ve kişiyi tamamen arındırmak zordur, cilt doktorlarımızın konu ile ilgili takibi hala devam ediyor” dedi.

‘112 Acil Servis Eğitim’ Sorumlusu Naciye Nami’de uyuz hastalığı ile ilgili Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

Nami, uyuz hastalığının 2022 yılında arttığını konu ile ilgili eğitimleri bizzat verdiklerini kaydederek, “Cilt doktorları da konuya müdahale etti” şeklinde konuştu.

“YAKLAŞIK 6-7 AYDIR UYUZ BİLDİRİMİ YOK”

“Geçen sene uyuz hastalığı ile ilgili kamu spotları da yayımlandı, yaklaşık 6-7 aydır ise uyuz bildirimi yok” diyen Nami, öğretmenlerle istişare içinde olduklarını ve hastalığı kapan çocuklar için ev istirahati verildiğini kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52