banner31
banner6

Kuş gribi: 'Benzeri görülmemiş' salgın durdurulabilir mi?

29 Nisan 2024 Pazartesi 11:07
24 Okunma
Kuş gribi: 'Benzeri görülmemiş' salgın durdurulabilir mi?

Kuş gribi dünya çapında yaban hayatını yok ediyor ve artık inekler arasında da yayılıyor. Bugüne kadar insanlarda görülen az sayıdaki vakanın yarısından fazlası ölümle sonuçlandı. Çevre Gazetecisi India Bourke, BBC Future Planet için kuş gribinin nasıl bir hayvan pandemisine dönüştüğünü araştırdı.

Lineke Begeman'ın parmak uçları meşakkatli bir görev yüzünden uyuşmuş durumda. Hollanda'daki Erasmus Tıp Merkezi'nde Veteriner Patolog Begeman, Mart ayında Antarktika'nın Weddell Denizi'ne yapılan uluslararası bir keşif gezisinde yer aldı. Bugün dünyayı saran ve kuş gribi olarak bilinen hastalığa neden olan High Pathogenic Avian Influenza (HPAI) virüsünün yayılmasını araştırıyordu.

Ekibin topladığı yabani kuşların donmuş gövdelerini kesen Begeman, kuşların virüs nedeniyle ölüp ölmediğinin belirlenmesine yardımcı oldu.

Begeman ve meslektaşları, aralarında Antarktika kürklü foklarının da bulunduğu, farklı türlere ait yaklaşık 120 gövdeden örnek aldılar. Ziyaret ettikleri 10 bölgenin dördünde virüs tespit edildi.

Begeman, "Kuşların bol olduğu, el değmemiş bir bölgede bu yok edici virüsün varlığına dair ilk kanıtı bulduğumuz anda, nasıl bir felaketin gelmek üzere olduğunu anladık. Durum gerçekten de korkunç bir hal aldı" diyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52