banner31
banner6

Kartingde büyük deprem!

14 Ağustos 2022 Pazar 10:30
395 Okunma
Kartingde büyük deprem!

Kuzey Kıbrıs’ta büyük bir hayran kitlesi bulunan, geçmiş yıllarda çok önemli ve başarılı yarışçıların yetiştiği, dünya genelinde motor sporlarının başlangıç adımı olarak kabul edilen karting yarışlarına ülkemizde uzun bir süre ara verilmişti. Karting yarışlarının uzun zamandan sonra yeniden faaliyete geçmesi yarış severler tarafından memnuniyetle karşılanırken, Kuzey Kıbrıs Karting Derneği’nde yaşanan bazı gelişmeler bu sevince ve karting sporuna gölge düşürdü.

Kuzey Kıbrıs’ta büyük bir hayran kitlesi bulunan, geçmiş yıllarda çok önemli ve başarılı yarışçıların yetiştiği, dünya genelinde motor sporlarının başlangıç adımı olarak kabul edilen karting yarışlarına ülkemizde uzun bir süre ara verilmişti. Karting yarışlarının uzun zamandan sonra yeniden faaliyete geçmesi yarış severler tarafından memnuniyetle karşılanırken, Kuzey Kıbrıs Karting Derneği’nde yaşanan bazı gelişmeler bu sevince ve karting sporuna gölge düşürdü.

ŞAMPİYONANIN 4’NCÜ YARIŞI ÖNCESİNDE SKANDAL PATLAK VERDİ

Kuzey Kıbrıs Karting Derneği tarafından “Kuzey Kıbrıs 2022 nesdersan.com ROK Cup Karting Şampiyonası” ismiyle organize edilen şampiyona yarışların ilki 22 Mayıs 2022 tarihinde, ikincisi 18 Haziran 2022 tarihinde, üçüncüsü ise 16 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilirken, 13 Ağustos 2022 tarihinde (dün) gerçekleştirileceği açıklanan şampiyonanın 4’ncü yarışı öncesinde büyük bir skandal ortaya çıktı ve şampiyonanın 4’ncü yarışı gerçekleşmedi. Yaşananlar nedeniyle, karting sporuna gönül veren, ciddi meblağlarda maddi harcama yapan, çeşitli yaşlardaki birçok yarışçı ve aileleri de mağdur edildi.

3 YARIŞI İZİNSİZ GERÇEKLEŞTİRDİLER

Beden Eğitimi ve Spor Yasası’na göre ülkemizdeki tüm spor etkinliklerinin Spor Dairesi’nin gözetimi, denetimi ve izni kapsamında gerçekleştirilmesi zorunluluğu olmasına rağmen, Tigin Güryel Başkanlığı’ndaki Kuzey Kıbrıs Karting Derneği’nin “Kuzey Kıbrıs 2022 nesdersan.com ROK Cup Karting Şampiyonası” adı altında düzenlediği 3 yarış organizasyonunu Spor Dairesi’nden izinsiz ‘yasadışı’ şekilde gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu skandalın ortaya çıkması üzerine, 9 Ağustos Salı günü kamuoyuna; şampiyonanın 13 Ağustos’ta gerçekleştirileceği açıklanan 4’ncü yarışı için Spor Dairesi’ne izin başvurusunda bulunan Kuzey Kıbrıs Karting Derneği, Spor Dairesi’nin prosedür gereği talep ettiği gerekli koşulları yerine getiremediği için yarışın gerçekleştirilmesine izin verilmedi.

ERSEVEN: TALEP EDİLEN ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMEDİ, BAŞVURU REDDEDİLDİ

GIYNIK Gazetesi’nin konuyla ilgili sorularını Spor Dairesi teknik ekibi aracılığı ile yanıtlayan Spor Dairesi Müdürü Rıza Erseven,  yasa gereğince ülke genelindeki tüm spor organizasyonlarıyla ilgili olarak federasyonların, derneklerin ve kurumların Spor Dairesi tarafından yetkilendirilip izinlendirildiğinin altını çizdi. Bu izinlerin amacının, söz konusu organizasyonun uygun şartlarda yapılıp yapılmadığının denetlenmesi olduğunu vurgulayan Spor Dairesi yetkilileri, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmamasının çok önemli olduğunu da belirtirken, Kuzey Kıbrıs Karting Derneği tarafından 2022 yılı için sadece 13 Ağustos tarihli yarış için bir izin başvurusunda bulunulduğu ve yapılan değerlendirme neticesinde, bu izin başvurusunun da gerekli şartların yerine getirilmemesi nedeniyle reddedildiğini kaydetti. Spor Dairesi Müdürü Rıza Erseven, Spor Dairesi’ne kayıtlı tüm derneklerin gerekli şartları yerine getirmeleri halinde organizasyonlarını gerçekleştirebildiklerini de belirtti.

İZİNSİZ SPOR ORGANİZASYONU 2 YILA KADAR HAPİSLİK CEZASI ÖNGÖRÜYOR

‘İzinsiz şekilde’ gerçekleştirildiği ortaya çıkan şampiyonanın 3 yarışıyla ilgili herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağıyla ilgili soru üzerine Spor Dairesi yetkilileri; yasa gereğince bir spor organizasyonunun Spor Dairesi’nden izinsiz şekilde gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi halinde ilgili kurum ya da dernek yetkililerinin 6 asgari ücret veya 2 yıla varan hapislik cezası öngören bir suç ile yargılanabileceklerine dikkat çekti. Spor Dairesi yetkilileri, söz konusu 3 yarışla ilgili henüz kendilerine ulaşan bir şikâyet olmadığını da belirterek, şikâyet üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatılabileceğini de vurguladı.

ZET KARTİNG DİREKTÖRÜ’NDEN SKANDALA BÜYÜK TEPKİ

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Karting Derneği’nde ortaya çıkan skandalların ardından, karting yarışlarının gerçekleştirildiği yarış pistlerinden birisi olan Zet Karting Yarış Pisti’nin direktörü Mehmet Yücel de bir açıklama yayınlayarak, Kuzey Kıbrıs Karting Derneği’nin gerçekleştireceği hiçbir organizasyona ev sahipliği yapmayacaklarını açıkladı ve gerekli girişimleri yaparak Zet Karting’in kendi şampiyonasını düzenleyeceğini belirtti. Ayrıca, Mehmet Yücel’in yaptığı açıklamada yarışçıların can ve mal güvenliğine önem verilmesi gerektiğiyle ilgili mesajı da dikkatlerden kaçmadı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52