banner31
banner6

Ramazanda kilo vermek için tüyolar

28 Mart 2023 Salı 20:36
33 Okunma
Ramazanda kilo vermek için tüyolar

Ramazan ayında oruç tutan herkesin beslenme düzeni ve yaşam şekli değişiyor. Oruç tutan kişilerin sağlıklarını koruyabilmeleri için sahur ve iftarda tükettikleri besinleri önemsemeleri gerekiyor. Özellikle Ramazan ayında kilo almamak için de bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Uzman isim Ramazan ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmek için tüyoları Posta.com.tr okurları için paylaştı.

Ramazan ayının oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Gonca Ünal, oruç tutan kişilerin sağlıklarını koruyabilmek için ramazan ayında nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Ünal, “Her yıl olduğu gibi ramazan ayında oruç tutmak için beslenme ve yaşam tarzımıza dikkat etmeliyiz. Bu dönemde uzun saatler oruç tutulduğu için hem sindirim hem de bağışıklık sistemini korumak önem taşıyor” dedi.

Kan şekeri gün içerisinde düştüğü için iftarda oruç tutan herkes çok fazla besin tüketme ihtiyacı hissediyor. Genellikle yapılan en büyük hatalardan biri de çok hızlı bir şekilde yemek yemek oluyor. Genellikle çoğu insan Ramazan ayında kilo alıyor. Uzman isim Ramazan’ı kilo almadan geçirmek için dikkat etmeniz gerekenleri şöyle açıklıyor.

“İftarda kan şekeri düşük olduğu için kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Bu nedenle uzun bir süre oruç tuttuktan sonra sağlıklı bir iftar yemeği yapmamız büyük önem taşımaktadır. Özellikle iftarda yenilen ağır ve yağlı yemekler, tatlılar metabolizmamızı yorar ve midemizi rahatsız eder. İftarda mideyi rahatlatmak için birden katı yemeğe geçmemek önce bir çorbayla başlamak sağlıklı bir seçim olacaktır. Bu yüzden iftarınızı sıcak bir kâse çorba ile açıp 15-20 dakika bekledikten sonra ana yemeği yemek ana yemek olarak da az yağlı et, tavuk veya balığı veya etli sebze yemekleri tercih etmek yararlı olmaktadır. İftardan 1-2 saat sonra da meyve veya sütlü tatlılar veya kompostolar tercih yenilebilir. Bu şekilde hem sağlık sorunları yaşanmaz hem de Ramazan’ı kilo almadan geçirebilirsiniz.”

“SAHURA KALKMAK ÖNEMLİ”

“SAHURA KALKMAK ÖNEMLİ” 

Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmak için sahura kalkmanın büyük önem taşıdığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ünal’ sözlerine şöyle devam etti:

“Sahurda protein, sebze ve posa ağırlıklı beslenmeniz kan şekeri dengesine, sağlıklı sindirime, daha enerjik ve tok olmanıza yol açar. Sahurda bol şekerli yağlı sindirimi zor besinleri tüketmek hem uyku kalitenizi etkiler hem de oruç tutarken midenizi rahatsız eder ve sizi zorlar. Sahurda gün boyu enerjik ve tok tutacak besinleri tercih etmeliyiz. Bunlar peynir, yumurta, zeytin, meyve, domates, salatalık yanında 2 dilim esmer ve tahıllı ekmek, ceviz, badem, yulaf ezmesi olabilir. Çorba veya sebze yemekleri çabuk sindirildiğinden sahurda tercih edilecekse yanında mutlaka et tavuk balık veya peynir veya yoğurt gibi protein içeren besinlere yer verilmelidir, böylelikle sindirim uzar ve daha uzun süre tok kalmış oluruz.”

“SUSAMA HİSSİ DUYMASANIZ BİLE İFTAR VE SAHUR ARASINDA SIK SIK SU İÇİLMELİDİR” 

Dr. Öğr. Üyesi Ünal, “Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketimine ayrıca önem verilmelidir” dedi.

“KIZARTMALARDAN UZAK DURUN”

“KIZARTMALARDAN UZAK DURUN” 

Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğu da belirten Dr. Öğr. Üyesi Ünal, “Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekler tercih edilmelidir. Kavrulmuş, kızartılmış yemeklerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

Ramazanda sakın tüketmeyin! Vücut için çok zararlı

Ramazan ayında tükettiğiniz yiyeceklere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Genellikle iftarda mutlaka çorba tüketilmesi öneriliyor. Ancak tükettiğiniz bu çorbaların hazır olmaması gerekiyor. Çünkü hazır çorbalar vücudunuz için çok sağlıksız olabiliyor. Uzman isim hazır çorba tüketimine karşı uyarılarda bulundu. 

Paketli gıdaların bilinçli tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, özellikle ramazan ayında iftar yemeğine hazır çorbalarla başlanılmaması hususunda uyardı.

"Son yıllarda hazır gıda tüketimin hızla arttığını belirten Ciğerli, "Bu gıdaların başında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hazır çorbalar var. Belki de sağlıklı diye aldığınız hiçbir hazır çorba, evde yapılan çorbaya benzememektedir. Hazır çorbalar zor durumda kaldığımızda tüketilebilir."

BAĞIMLILIK YAPABİLİR 

Uzman isim hazır çorbaların bağımlılık yapabileceği uyarısında bulundu ve hazır çorbaların kan basıncını yükselttiğini ve kalp ritmini bozabileceğini de vurguladı.

"Zaman sıkıntınız yoksa malzemelerini bildiğiniz, damak zevkinize uygun çorbalar yapabilirsiniz. Çünkü hazır çorbaların içerisinde çok nadir de olsa monosodyum glutamat yani Çin tuzu vardır. Bu tuz, kişide bağımlılık yapmaktadır. Diğer bir sıkıntı ise hazır çorbalarda bulunan sodyum oranıdır. Evde yaptığımız zaman çorbayı, tuz oranını istediğimiz miktarda ayarlayabiliriz. Ancak hazır çorbalarda bunu ayarlamak mümkün değildir. Tüketilen hazır çorba ile birlikte vücudun sodyum oranını artırmaktayız. Sodyum oranının artması, kan basıncını yükselttiği gibi kalp ritmini de bozabilir. Bunun için mümkün oldukça ev tipi beslenmeye özen gösterilmelidir"

Ramazan ayında uzun süre aç ve susuz kalınacağı için yemeğe mutlaka çorba ile başlanması gerektiğini kaydeden belirten Ciğerli, şunları söyledi:

"Çorba, ayrıca vücudumuza sıvı girişini sağlamış olacaktır. Hazır çorba yerine evde yapılan az tuzlu çorbaları tercih etmeliyiz. Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir. 12 saati geçmemesine özen gösterilmelidir. Posalı çorbaları tüketmek, kalın bağırsak açısından önemlidir. Mercimek ve ezogelin çorbası, posa bakımından oldukça zengindir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52