banner31
banner6

New York'ta acil durum ilan edildi

30 Temmuz 2022 Cumartesi 19:35
52 Okunma
New York'ta acil durum ilan edildi

ABD'nin New Yok eyaletinde artan maymun çiçeği vakaları nedeniyle acil durum ilan edildi. Ülkedeki 4 maymun çiçeği vakasının 1'den fazlası New York eyaletinde bulunuyor.

Dünyada hızla yayılmaya devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "küresel Acil Durum" olarak nitelendirilen Maymun Çiçeği virüsü, ABD'de de paniğe neden oldu.

New York Valisi Kathy Hochul, vakaların hızla artışı nedeniyle "afet acil durumu" ilan edildiğini bildirdi. Hochul tarafından yapılan açıklamada, "New York eyaletindeki maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verileri inceledikten sonra, bu salgınla yüzleşmek için devam eden çabalarımızı güçlendirmek için 'afet acil durumu' ilan ediyorum.

Ülkedeki 4 maymun çiçeği vakasının 1'den fazlası New York eyaletinde bulunuyor. Buna karşı koyarken, cephaneliğimizdeki her aracı kullanmamız gerekiyor. Salgının şu anda belirli risk grupları üzerinde orantısız bir etkiye sahip olmasının yollarını ayırt etmek önemli. Bu nedenle ekibim ve ben, daha fazla aşı sağlamak, test kapasitesini artırmak ve halkı bu salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

AVRUPA'DA İLK ÖLÜM

Öte yandan, İspanya'da maymun çiçeği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanan 1 kişi ile Avrupa'da ilk kez maymun çiçeği bağlantılı ölüm gerçekleşmişti. Brezilya'da da lenfoma kanseri ile mücadele eden 1 kişi maymun çiçeği sebebiyle yaşamını yitirmişti.

ABD'de federal yetkililer, maymun çiçeği salgınının ülke çapında bir acil durum oluşturup oluşturmadığını tartışmaya devam ederken, San Francisco ve New York alarm durumuna geçti.

San Francisco maymun çiçeği virüsü için acil durum ilan eden ilk büyük şehir olurken, San Francisco’dan hemen sonra New York da eyalet genelinde acil durum ilan etti.

Amerika genelinde bugüne kadar 4 bin 907 maymun çiçeği vakası kaydedilirken vakaların yüzde 40’ı California ve New York’ta tespit edildi.

California’nın kalabalık şehirlerinden San Francisco’da 261 vaka kaydedilirken, kentin sağlık yetkilileri bu hafta kaydedilen vakaların bir hafta öncesine kıyasla 2 kat hızla arttığını ifade ediyor.

Hızla artan vaka sayılarının karar vermede belirleyici rol oynadığını ifade eden San Francisco sağlık yetkilileri, acil durum ilanının 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacağını ifade etti.

Virüsün özellikle LGBTQ+ bireylerin arasında daha sık yayıldığına dikkat çeken yetkililer, özellikle bu kişilerin tespit, test ve tedavisi için gereken kaynaklara daha hızlı ulaşabilmek ve virüsün yayılmasını engelleyebilmek için acil durum ilan ettiklerini ifade etti.

Sadece LGBTQ+ bireyler değil, herkes için virüsün tehdit oluşturabileceğine dikkat çeken yetkililer, yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme, kaşıntı ve deride döküntü gibi semptomların tespit edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda kent sakinlerini uyarıyor.

Aşıya artan talebe dikkat çeken San Francisco sağlık yetkilileri, bölgenin 35 bin doz aşı talebi olduğunu ancak henüz 12 bin doz aşı temin edebildiklerini ifade etti.

San Francisco’dan sonra New York da maymun çiçeği virüsünün hızla yayılması sebebiyle acil durum ilan etti.

Eyalette bugüne kadar 1247 vaka kaydedildiğini belirten yetkililer, 60 bin doz JYNNEOS aşısına sahip olduklarını belirtti.

ABD genelinde bugüne kadar 338 bin doz aşı dağıtımı yapılırken, bugün itibariyle 786 bin ek doz aşı eyaletlerin kullanımı için dağıtılmaya başlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52