banner31
banner6

"Rusya binlerce yolcu uçağını hedef aldı" iddiası

22 Nisan 2024 Pazartesi 12:11
18 Okunma
"Rusya binlerce yolcu uçağını hedef aldı" iddiası

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı, son 8 ayda 46 binden fazla uçuşta uydu sorunu yaşandığını açıkladı. Sinyal karıştırma saldırılarındaki artış dikkat çekerken saldırıların kaynağıyla ilgili henüz net bir bilgi yok. Sektör uzmanları Putin'i işaret ederken, Kremlin'den iddialara yanıt gelmedi.

Ukrayna savaşı nedeniyle gerilen Batı-Rusya ilişkileri, bu kez de sivil havacılıkta yaşananlar GPS sorunları nedeniyle gündeme geldi. 

Rusya, havacılıkta son derece tehlikeli görülen elektronik saldırıların sorumlusu olarak gösteriliyor.

DÜNYA HABERLERİ

"SAHTE SİNYALLERDE ARTIŞ VAR"

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı da sahte sinyallerle yapılan saldırılardaki artışı doğrularken, saldırıların kaynağıyla ilgili bir değerlendirme yapmadı.

İngiliz basınında ise sektör uzmanlarının görüşlerinden yola çıkılarak bu saldırıların arkasında Rusya'nın olabileceğine işaret edildi.

SALDIRILAR NASIL YAPILIYOR?

Uçaklara gerçekleştirilen saldırılarda, pilotların; uçağın gerçekte olduğundan farklı bir yerde görmesini sağlamak için sahte sinyaller kullanılıyor. 

YOLCU UÇAKLARI HEDEFTE

Son 8 ayda 3 bin 500'den fazla İngiliz yolcu uçağı saldırılara hedef oldu.

Havayolu şirketerleri bu duruma karşı çözüm arayışlarına devam ediyor.

"ARKASINDA RUSYA VAR"

Konuyla ilgili bir açıklama yapan RyanAir yetkilisi, saldırılar sonrası GPS'te sorun yaşanması durumundan alternatif sistemlerin devreye girdiğini açıkladı. 

"TACİZ ARACI OLARAK KULLANIYORLAR"

Savaş uzmanı Dr. Jack Watling ise Rusya'nın GPS'i çok uzun süredir bir taciz aracı olarak kullandığını, Rus birliklerinin konumlandığı yerlerden geçen uçaklarda bu tarz sorunların sık yaşandığını söyledi. 

RUSYA'NIN SİCİLİ KABARIK

Rusya, geçtiğimiz mart ayında Polonya'yı ziyaret eden İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'ı geri getiren uçağın uydu sinyalini bozmakla suçlanmıştı.

Son Güncelleme: 22.04.2024 12:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52