banner31
banner6

Sedanter Yaşam Nedir? Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

17 Ocak 2022 Pazartesi 16:15
53 Okunma
Sedanter Yaşam Nedir? Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Kıbrıs İlim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Kübra Küçüktepe sedanter yaşamın bireylerin sağlıklarını nasıl etkilediğinden bahsetti. Sedanter yaşam şekli, düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu veya fiziksel aktivitenin olmadığı bir yaşam şekli olup önemli bir halk sağlığı problemidir. Sedanter, dinlenme seviyesinin üzerinde enerji harcanan, ancak enerji harcamasında artış oluşturmayan uzanma, yatma, oturma, televizyon izleme, bilgisayar kullanma gibi pozisyonları içeren aktivitelerdir. Başka bir tanıma göre; 1.5 MET’den (Metabolic Equivalent of Task) düşük enerji harcaması gerektiren aktivitelerdir. Günde 5000’den az adım atan bireyler ise “sedanter” olarak tanımlamaktadır. Birçok kronik hastalığa sebep olduğu bilinmesine rağmen, sedanter yaşam şekli birçok ülkede giderek artış göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre dünya nüfusunun %60 ila 85’inin sedanter yaşamı sürdürdüğü bilinmektedir. Ayrıca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hareketsiz yaşamın daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Küçüktepe, sedanter yaşam tarzının bireylerde anksiyete, depresyon, osteoporoz, kas iskelet sistemi problemleri, bel ve boyun fıtığı, uyku bozuklukları, lipid metabolizma bozuklukları, sindirim sistemi sorunları, obezite, diyabet, bazı kanser türleri, kalp damar hastalıkları ve erken ölüm gibi kötü sonuçlara sebep olabileceğinden bahsetti. Daha aktif bir yaşam şekli olan fiziksel aktivite ve spor ile birlikte kronik hastalıklar, ruhsal bozukluklar ve erken ölüm risklerini önemli ölçüde azaltabileceğine dikkat çekti.

Küçüktepe, bireylerin sedanter olarak harcadıkları zaman miktarını azaltmak için önerilerde bulundu. Örneğin; toplu taşıma araçlarında oturmak yerine ayakta durma, işe yürüyerek gidip gelmek, öğle yemeği molası sırasında yürüyüşler, masaüstünde çalışırken her 30 dakikada bir kalkıp kısa fiziksel aktivitede bulunmak ya da kahve ya da çay molası sırasında yürüyüş yapmak ya da ayakta durmak, evin etrafında veya bahçe işleri yaparak daha fazla zaman harcamak, ofisten ayrılmak veya binanın etrafında dolaşmak için bahaneler yapmak, dışarıda telefon görüşmesi yapmak ve aynı zamanda dolaşmak, televizyon seyretmek ya da video oyunları oynamak yerine hobilerle zaman geçirmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi durumların bireyin daha aktif olmasını sağlayabilecektir.

KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
KÜBRA KÜÇÜKTEPE

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52