banner31
banner6

Sosyal Sigortalarla ilgili tasarı onaylandı, Sanayi Sicil (Değişiklik) Yasa Tasarısı tartışma yarattı

26 Şubat 2024 Pazartesi 19:55
134 Okunma
Sosyal Sigortalarla ilgili tasarı onaylandı, Sanayi Sicil (Değişiklik) Yasa Tasarısı tartışma yarattı

Meclis Genel Kurulu'nda Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylandı. İkinci görüşmesi yapılan Sanayi Sicil (Değişiklik) Yasa Tasarısının görüşülmesi sırasında ise tartışma yaşandı.

Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısında Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylandı. Sanayi Sicil (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın görüşüldüğü sırada ise tartışma çıktı.

Muhalefet milletvekilleri ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu arasında “talimat verme” tartışması çıktı.

SOSYAL SİGORTALAR (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Genel Kurulda ilk olarak Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. Oy birliğiyle onaylanan tasarıyla ilgili raporu İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Emrah Yeşilırmak okudu.

Yeşilırmak, bu değişikliğin, yaşları kütüğe farklı yazdırılan ve düzeltilmesine rağmen Sigortalar Dairesi tarafından, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almada mağduriyet yaşayan kişilerle ilgili olduğunu söyledi.

9 bin günü yani 25 yılı tamamlama ve prim sürelerini dolduranlara bu imkanın tanındığını kaydeden Yeşilırmak, bu alanda mağduriyet yaşayanların yasa yürürlüğe girdikten sonra 30 iş gününde müracaatta bulunabileceğini kaydetti.

SANAYİ SİCİL (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI TARTIŞILDI

Sanayi Sicil (Değişiklik) Yasa Tasarısının da Genel Kurulda ikinci görüşmesi yapıldı. Tasarı üzerine konuşmalar yapıldı ancak üçüncü görüşmesi, ivediliği olmadığından bir sonraki toplantıya bırakıldı.

Bu tasarıyla ilgili raporu Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk okudu.

Ardından söz alan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, yasa değişikliği üzerine çeşitli tartışmalar yapıldığını, yerel işletmelerin nasıl güçlendirileceğinin, bu sistemden nasıl daha fazla yarar sağlayacağının, güncellemelerin elektronik ortama nasıl aktarılacağının ele alındığını söyledi.

Solyalı, yerel işletmelerle ilgili böyle çalışmalar yaparken, rekabet ve üretim şartlarının zor olduğu bir dönemde 20 milyon euro olan yatırım bedeli şartının Meclise gönderilen uluslararası onay anlaşmasıyla 3 milyona indirildiğini, bu onay anlaşmasında organize sanayi bölgelerine Türkiye’den gelecek işletmelere ve kişilere yabancı nitelikli işlem yapılmamasının öngörüldüğünü kaydetti.

Solyalı, herhangi bir alanda 3 milyon euro değerinde yatırım yapacaklara sınırsız arazi verilebileceğine, bürokratik engele takılmayacağına ve standart aranmayacağına dair imza atıldığını söyledi.

Ürün Solyalı, “Bu tedirginlik vericidir, bizim gücümüz kapasitemiz bellidir…” dedi.

AMCAOĞLU

Yeniden kürsüye çıkan Bakan Olgun Amcaoğlu ile muhalefet milletvekilleri arasında “haddini aşma-talimat verme tartışması” çıktı, Meclis Genel Kurulunda sesler yükseldi.

Amcaoğlu, Solyalı’nın talimat verir gibi kendisine “oku” dediğini söyleyerek, “Rica etsin 20 kere değil, 120 kere okurum. Bu üsluptan vazgeçin… Daha samimi olun” dedi.

Amcaoğlu, izine ve yatırıma izin verecek olanın Organize Sanayi Bölgeleri Komisyonu olduğunu anımsattı.

Yatırımına ihtiyaç olmayan yerli ya da yabancı şirketlerin yatırım yapmayacağını belirten Amcaoğlu, hayata geçirmek istedikleri yeni sanayi bölgelerinin yüz ölçümlerinin örneği olmayacağını belirtti.

Bakan Olgun Amcaoğlu, “Bu konuda onay vermiyorsunuz, çıkın net şekilde söyleyin ki 'biz böyle sanayi bölgesinin kurulmasına müsaade etmeyiz, protokol da yanlıştır' deyin yine başımızın üstünde yeriniz var ama öyle talimat verir gibi konuşmayın” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52