banner31
banner6

Kombos Yunan basınına konuştu

07 Mayıs 2024 Salı 10:40
8 Okunma
Kombos Yunan basınına konuştu

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Kıbrıs’ın, siyasî eşitliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon için BM Güvenlik Konseyi çerçevesindeki bir çözüm modeli ile Crans Montana’da elde edilen “olgunluk noktasının” görüşmelerin başlangıç noktası olması yönündeki kararlı duruşunu vurguladı.

Cuma günü Yunanistan’da çıkan “Ta Nea” gazetesinde yayımlanan röportajında Kombos, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel  Temsilcisi’nin yaklaşan ziyareti ve iki taraf arasındaki görüş ayrılığı hakkında konuştu.

“BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon ve siyasî eşitlik için BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde kararlıyız ve Crans-Montana’daki olgunluk noktasından başlıyoruz,” mesajını veren Dışişleri Bakanı, “diğer tarafın bu çerçevenin dışında” olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı, özellikle son Avrupa Konseyi sonuçlarından sonra AB-Türkiye faktörünün özel bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Kombos, “Türkiye, AB-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesinin kendi yararına olduğuna inanıyor ve biz bu yolu açtık. Yani bizden büyük bir açılım bekleyenler, bu zaten oldu” mesajını verdi.

Kıbrıs’ın Gazze’deki sivillere bir deniz koridoru aracılığıyla insanî yardım ulaştıran girişimi olan “Amalthea” projesi hakkında da konuşan Dışişleri Bakanı, bunun Kıbrıs tarafından yapılan çok önemli bir girişim olduğunu ve ülkenin “bölge ile AB arasında bir köprü ve kriz zamanlarında bir istikrar unsuru” olarak rolünü vurguladığını söyledi.

Göç ve Christodoulides ile Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Lübnan ziyaretine ilişkin olarak ise Dışişleri Bakanı Kombos, “Lübnan’dan gelen Suriyeli göçmen akışıyla ilgili yoğunlaşan bir sorun var” dedi.

“GKRY’nin çabalarından sonra, Komisyon dikkatini oraya (Lübnan’a) çevirdi. Amaç, AB’nin bir çözümün ortaya çıkması için Beyrut’u desteklemesi. GKRY için bir güvenlik ağı talep ediyoruz; zira sorun tehlikeli boyutlara ulaşıyor ” diyen Bakan Kombos, Lefkoşa ve Atina arasındaki ilişkiler hakkında konuşurken de bunların “koordinasyon, diyalog ve dürüstlük ilişkileri” olduğunu vurguladı.

Kombos devamla, “tüm seviyelerde çok yakın temaslarımız ve karşılıklı bilgilendirme süreçlerimiz söz konusu. Tüm konularda aynı fikirde olmak veya aynı taktiklere sahip olmak gerekmiyor. Ancak önemli olan çözüm bulmaya yönelik gerçek bir istekliliktir” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52